Králík upečený na bůčku? Není lepší kombinace! Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty

Pečený králík s bůčkem je skvělý recept, jelikož se vyhnete vysušenému masu.

Vůně a chuť připraveného pokrmu vám vyrazí dech.

A jak nejlépe dochutit bůček, vám prozradíme na konci článku.

Tradiční pečený králík s bůčkem

Vychutnejte si křehké maso z králíka ovoněné lahodným vepřovým bůčkem. Pro další inspiraci můžete hledat i v našich dalších 10 králičích receptech z trouby.

Co budeme potřebovat

  • 1 králík (nakrájený na 6 kusů)
  • 500 g vepřového bůčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hlava česneku
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 šálky suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Bůček nakrájejte na kostičky.
  • Ve velké holandské troubě rozehřejte olivový olej na střední teplotu a králíka dobře opečte ze všech stran, 8 až 10 minut.
  • Přidejte stroužky česneku (neloupané), bůček a koření a pokračujte ve vaření po dobu 2 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem, přilijte víno a dobře promíchejte.
  • Přikryjte a pečte v troubě 25 minut.
  • Vyndejte z trouby, vyhoďte koření a podávejte.

K tomuto receptu na králíka z trouby vypečený s křehkým bůčkem nemůžete podávat nic jiného než dokonalé domácí knedlíky! Jak na něj se dozvíte na konci článku.

Talíř plný lahodného králičího masa upečeného s bůčkem a česnekem.
Zdroj: honest-food.net

Králičí maso s česnekem a vepřovým bůčkem v troubě

Jednoduchý recept na pečeného králíka s bůčkem s příchutí bílého vína, česneku a bylinek. Křehké, bílé maso pečené v neuvěřitelně lahodné omáčce. Nebo vyzkoušejte tyto úžasné recepty s králíkem na česneku.

Co budeme potřebovat

  • 1 králík
  • 500 g vepřového bůčku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 75 ml bílého vína
  • 8 středních stroužků česneku rozdělených
  • 4-5 snítek rozmarýnu v závislosti na velikosti, rozdělených
  • 125 ml vody
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Vložte kousky králíka do pekáčku.
  • Bůček nakrájejte na kostičky.
  • V malé misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 nastrouhané stroužky česneku, 2-3 snítky nasekaného rozmarýnu, sůl a pepř.
  • Maso obalte v marinádě, poté ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň jednu hodinu, nejlépe 3-4 hodiny.
  • Vyjměte z lednice asi 30 minut před vařením.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Do pekáče přidejte 3-4 celé stroužky česneku, bůček a zbylé snítky rozmarýnu. Přilijte vodu.
  • Králíka pečte asi 30 až 40 minut, kousky masa asi každých 10 minut obracejte.
  • Pokud chcete, aby maso získalo více barvy, zapněte gril na posledních 5 minut doby pečení.

Bůček a králík vám bude nejvíce chutnat s našimi domácími kroketami z bramborové kaše a špenátem.

Králičí nohy se šťávou z bůčku a se zeleninou.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Roláda z králičího masa plněná bůčkem a bylinkami

Pečená roláda z králičího a bůčku s česnekem a zeleninou vám vyrazí dech. Připravte si grilovanou zeleninu podle našich receptů a přiveďte tento pokrm k dokonalosti.

Co budeme potřebovat

  • 500 g bůčku
  • 425 g kuřecího mletého masa
  • 140 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 8 neloupaných stroužků česneku
  • 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 1 vejce
  • 2 x 2 kg králíka (vykostěného)
  • 375 ml suchého bílého vína
  • 125 ml olivového oleje
  • 500 ml kuřecího vývaru

Postup

  • Troubu předehřejte na 170°C.
  • Bůček nakrájejte na kostičky a dozlatova osmahněte na pánvi na vysokou teplotu.
  • Nechte chvíli okapat na papírové utěrce.
  • Vložte opečený bůček do mísy s kuřecím masem, strouhankou, parmazánem a cibulí.
  • Oloupejte a rozdrťte 2 stroužky česneku a přidejte do mísy s rozmarýnem a vejcem.
  • Dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.
  • Položte králíky na pracovní plochu. Nádivku rozdělte na dvě části.
  • Vložte nádivku do králičího masa a zabalte.
  • Králíky dejte do pekáče a přidejte k nim zbývající česnek a rozmarýn.
  • Přidejte víno a olej, dobře okořeňte a pečte 90 minut, občas podlévejte.
  • Po dokončení králíka volně přikryjte alobalem a nechte 30 minut odpočívat.
  • Pekáč s výpečkem umístěte na plotnu.
  • Přidejte vývar a míchejte. Vařte 2-3 minuty, poté šťávu sceďte do mísy.
  • Naporcovaného pečeného králíka pokapejte šťávou.
Šťavnatý kus masa naplněný směsí bůčku a bylinek.
Zdroj: gardenandhome.co.za

Recept na bramborové knedlíky

Jak jsme avizovali v prvním receptu na pečeného králíka s bůčkem, nejlepší přílohou jsou knedlíky z brambor! Tak si je s námi pojďte udělat.

  • 900 g brambor (vařené se slupkou, vychladlé)
  • 260 g hladké mouky
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli

Postup

  • Brambory uvařte ve slupce den předem a nechte je zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
  • Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte.
  • Smíchejte mouky, bramborový škrob a sůl.
  • Přidejte vše k bramborám spolu s celým vejcem.
  • Bramborovou hmotu zpracujeme na homogenní hladké těsto.
  • Těsto rozdělte na dvě stejné části. Na pracovní ploše každý vyválejte do válce o tloušťce 5-7 cm.
  • Ihned po vytvarování knedlíků je vložte do mírně vroucí vody.
  • Knedlíky vařte 20-23 minut.
  • Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce.
  • Pokud knedlíky nepodáváte hned, potřete je trochou rozpuštěného másla nebo sádla, aby povrch nevysychal.
  • Knedlíky propíchejte vidličkou, aby se zevnitř uvolnila pára.

Jak nejlépe okořenit bůček?

Tradičním dochucením bůčku se považuje potírání solným nátěrem, ale můžete si vyrobit i vlastní kořenící pastu.

Pro slanou variantu: bůček potřete olivovým olejem a bohatě ochuťte mořskou solí. To pomůže vytéct tuk a pokožka získá svou pověstnou křupavou texturu.

Pro kořenící pastu: vyzkoušejte fenykl, pepř, česnek a tymián. Nebo, pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte bůček s polevou z bourbonu nebo whisky.

Pro sladko slanou chuť: zkuste smíchat med a sójovou omáčku, česnek, čerstvě mletý pepř a olej.

Bohatá kořeněná chuť: smíchejte silnou uvařenou kávu, hnědý cukr, olivový olej, česnek, sojovou omáčku, drcený černý pepř a papriku.

Pro svěží chuť: smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, rozmarýn, tymián, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X