Pečený králík s bůčkem je skvělý recept, jelikož se vyhnete vysušenému masu.
Vůně a chuť připraveného pokrmu vám vyrazí dech.
A jak nejlépe dochutit bůček, vám prozradíme na konci článku.
Tradiční pečený králík s bůčkem
Vychutnejte si křehké maso z králíka ovoněné lahodným vepřovým bůčkem. Pro další inspiraci můžete hledat i v našich dalších 10 králičích receptech z trouby.
Co budeme potřebovat
- 1 králík (nakrájený na 6 kusů)
- 500 g vepřového bůčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hlava česneku
- 2-3 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 2 šálky suchého bílého vína
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Bůček nakrájejte na kostičky.
- Ve velké holandské troubě rozehřejte olivový olej na střední teplotu a králíka dobře opečte ze všech stran, 8 až 10 minut.
- Přidejte stroužky česneku (neloupané), bůček a koření a pokračujte ve vaření po dobu 2 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, přilijte víno a dobře promíchejte.
- Přikryjte a pečte v troubě 25 minut.
- Vyndejte z trouby, vyhoďte koření a podávejte.
K tomuto receptu na králíka z trouby vypečený s křehkým bůčkem nemůžete podávat nic jiného než dokonalé domácí knedlíky! Jak na něj se dozvíte na konci článku.

Králičí maso s česnekem a vepřovým bůčkem v troubě
Jednoduchý recept na pečeného králíka s bůčkem s příchutí bílého vína, česneku a bylinek. Křehké, bílé maso pečené v neuvěřitelně lahodné omáčce. Nebo vyzkoušejte tyto úžasné recepty s králíkem na česneku.
Co budeme potřebovat
- 1 králík
- 500 g vepřového bůčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 75 ml bílého vína
- 8 středních stroužků česneku rozdělených
- 4-5 snítek rozmarýnu v závislosti na velikosti, rozdělených
- 125 ml vody
- sůl
- pepř
Postup
- Vložte kousky králíka do pekáčku.
- Bůček nakrájejte na kostičky.
- V malé misce smíchejte olivový olej, bílé víno, 4 nastrouhané stroužky česneku, 2-3 snítky nasekaného rozmarýnu, sůl a pepř.
- Maso obalte v marinádě, poté ho zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň jednu hodinu, nejlépe 3-4 hodiny.
- Vyjměte z lednice asi 30 minut před vařením.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Do pekáče přidejte 3-4 celé stroužky česneku, bůček a zbylé snítky rozmarýnu. Přilijte vodu.
- Králíka pečte asi 30 až 40 minut, kousky masa asi každých 10 minut obracejte.
- Pokud chcete, aby maso získalo více barvy, zapněte gril na posledních 5 minut doby pečení.
Bůček a králík vám bude nejvíce chutnat s našimi domácími kroketami z bramborové kaše a špenátem.

Objevte podobné tipy
Roláda z králičího masa plněná bůčkem a bylinkami
Pečená roláda z králičího a bůčku s česnekem a zeleninou vám vyrazí dech. Připravte si grilovanou zeleninu podle našich receptů a přiveďte tento pokrm k dokonalosti.
Co budeme potřebovat
- 500 g bůčku
- 425 g kuřecího mletého masa
- 140 g strouhanky
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 8 neloupaných stroužků česneku
- 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 1 vejce
- 2 x 2 kg králíka (vykostěného)
- 375 ml suchého bílého vína
- 125 ml olivového oleje
- 500 ml kuřecího vývaru
Postup
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Bůček nakrájejte na kostičky a dozlatova osmahněte na pánvi na vysokou teplotu.
- Nechte chvíli okapat na papírové utěrce.
- Vložte opečený bůček do mísy s kuřecím masem, strouhankou, parmazánem a cibulí.
- Oloupejte a rozdrťte 2 stroužky česneku a přidejte do mísy s rozmarýnem a vejcem.
- Dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.
- Položte králíky na pracovní plochu. Nádivku rozdělte na dvě části.
- Vložte nádivku do králičího masa a zabalte.
- Králíky dejte do pekáče a přidejte k nim zbývající česnek a rozmarýn.
- Přidejte víno a olej, dobře okořeňte a pečte 90 minut, občas podlévejte.
- Po dokončení králíka volně přikryjte alobalem a nechte 30 minut odpočívat.
- Pekáč s výpečkem umístěte na plotnu.
- Přidejte vývar a míchejte. Vařte 2-3 minuty, poté šťávu sceďte do mísy.
- Naporcovaného pečeného králíka pokapejte šťávou.

Recept na bramborové knedlíky
Jak jsme avizovali v prvním receptu na pečeného králíka s bůčkem, nejlepší přílohou jsou knedlíky z brambor! Tak si je s námi pojďte udělat.
- 900 g brambor (vařené se slupkou, vychladlé)
- 260 g hladké mouky
- 160 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- ½ lžíce bramborového škrobu
- 1 lžička soli
Postup
- Brambory uvařte ve slupce den předem a nechte je zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
- Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte.
- Smíchejte mouky, bramborový škrob a sůl.
- Přidejte vše k bramborám spolu s celým vejcem.
- Bramborovou hmotu zpracujeme na homogenní hladké těsto.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části. Na pracovní ploše každý vyválejte do válce o tloušťce 5-7 cm.
- Ihned po vytvarování knedlíků je vložte do mírně vroucí vody.
- Knedlíky vařte 20-23 minut.
- Po uvaření knedlíky opatrně vyjměte z hrnce.
- Pokud knedlíky nepodáváte hned, potřete je trochou rozpuštěného másla nebo sádla, aby povrch nevysychal.
- Knedlíky propíchejte vidličkou, aby se zevnitř uvolnila pára.
Jak nejlépe okořenit bůček?
Tradičním dochucením bůčku se považuje potírání solným nátěrem, ale můžete si vyrobit i vlastní kořenící pastu.
Pro slanou variantu: bůček potřete olivovým olejem a bohatě ochuťte mořskou solí. To pomůže vytéct tuk a pokožka získá svou pověstnou křupavou texturu.
Pro kořenící pastu: vyzkoušejte fenykl, pepř, česnek a tymián. Nebo, pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte bůček s polevou z bourbonu nebo whisky.
Pro sladko slanou chuť: zkuste smíchat med a sójovou omáčku, česnek, čerstvě mletý pepř a olej.
Bohatá kořeněná chuť: smíchejte silnou uvařenou kávu, hnědý cukr, olivový olej, česnek, sojovou omáčku, drcený černý pepř a papriku.
Pro svěží chuť: smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, rozmarýn, tymián, česnek, olivový olej, sůl a pepř.