Vyzkoušejte naše recepty na žampionovou omáčku, která je jemná a krémová.
Vychutnejte si je na nespočet způsobů s různými přílohami podle nás!
My vám přinášíme ty nejlepší varianty a chuťové kombinace.
Domácí žampionová omáčka
Tuto krémovou houbovou omáčku ze žampionů budete chtít dát na všechno! Od steaku přes marinované kuřecí maso, na vepřové kotlety až po omelety a pečené brambory, jste omezeni pouze svou představivostí. Je to luxusní a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu a znovu!
Co budeme potřebovat
- 30 g másla
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g žampionů (nakrájených na plátky)
- Špetka soli a pepře
- 2 stroužky česneku
- 65 ml bílého vína (suché)
- 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml husté smetany
- 30 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
- 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo.
- Přidejte houby a zvolna dozlatova vařte, trvá to asi 4 až 5 minut.
- Těsně předtím, než budou hotové, přidejte česnek a špetku soli a pepře.
- Vařte, dokud česnek nezezlátne.
- Přidejte bílé víno.
- Míchejte po dobu 1 minuty nebo dokud se téměř neodpaří.
- Přidejte vývar, smetanu a parmazán.
- Míchejte, poté snižte teplotu na střední, aby se žampionová omáčka pozvolna vařila.
- Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne.
- Vmíchejte tymián, podle chuti osolíme a opepříme. Sundejte ze sporáku.
Víno – zde se hodí jakékoliv suché bílé, vyhněte se dřevitým / dubovým (např. Chardonnay) a sladkým. Zkuste Sauvignon Blanc a příbuzné odrůdy, Rulandské šedé a růžová vína jsou také skvělá.

Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou
Křehké bramborové noky se vaří v bohaté, sametové omáčce se žampiony, která je snadná pro každodenní přípravu, ale dostatečně luxusní pro zvláštní příležitosti! Zkuste i další recepty na gnocchi s kuřecím masem! Pět receptů, které si zamilujte.
Co budeme potřebovat
- 500 g čerstvých bramborových noků
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 malá hnědá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku
- 300 g žampionů (nakrájených na silné plátky)
- 200 g hřibů (nakrájených na silné plátky)
- 250 ml kuřecího vývaru
- 300 ml zahuštěné smetany
- 1 malý svazek šalvěje
- 100 g listů baby špenátu
Postup
- Gnocchi uvařte ve velkém hrnci s mírně vařící vodou podle návodu na obalu.
- Zahřejte 2 lžíce oleje v hlubokém hrnci na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a česnek a za častého míchání vařte 5 minut nebo do změknutí.
- Přidejte houby a za občasného míchání vařte 4 minuty do změknutí.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu. Mírně vařte 5 minut.
- Vmíchejte smetanu, snižte teplotu na střední a vařte 5 minut nebo dokud se omáčka mírně nezredukuje. Podle chuti okořeňte.
- Zbývající olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysokou.
- Přidejte šalvěj a vařte 2-3 minuty a poté ji vyndejte ven na talíř.
- Zvyšte teplotu na vysokou, ve dvou dávkách, přidejte noky do pánve a opékejte 2 minuty dozlatova z obou stran.
- Všechny noky vraťte do pánve. Přidejte špenát a houbovou omáčku, promíchejte, aby se noky obalily. Ozdobte šalvějí.

Vepřová panenka s krémovou omáčkou ze žampionů
Tento snadný recept na žampionovou omáčku s vepřovou panenkou se rozplývá v ústech! Je to jídlo hotové za 30 minut. Zkuste i recept na vepřovou panenku Wellington, je dokonalá.
Co budeme potřebovat
- 500 g vepřové panenky (nakrájená na medailonky)
- sůl
- pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 45 g másla
- 250 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/4 lžičky italského koření
- 80 ml kuřecího/hovězího vývaru nebo vína (suché bílé nebo sherry)
- 160 ml husté smetany ke šlehání
Postup
- Panenku nakrájejte a každý kousek ochuťte solí a pepřem.
- Přidejte olej a jednu lžíci másla na pánev na středně vysokou teplotu. Nechte pánev několik minut zahřívat.
- Vepřové maso opékejte 3 minuty z každé strany a poté ho přendejte na talíř.
- Přidejte zbývající máslo a jakmile se rozpustí, přidejte houby a za občasného míchání vařte 5–6 minut, nebo dokud se voda neodvaří.
- Vmíchejte česnek, dijonskou hořčici, italské koření a kuřecí vývar.
- Nechte asi minutu probublávat.
- Přidejte smetanu a nechte asi minutu probublávat.
- Přidejte vepřové maso zpět do pánve a nechte vařit dalších 3-5 minut, nebo dokud se vepřové neprovaří a omáčka se trochu nezredukuje.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

Objevte podobné tipy
Smetanová omáčka se žampiony
Žampionová omáčka se smetanou je tou nejlepší volnou, když hledáte vhodnou přílohu k vašemu masu. Je snadná na přípravu a stále neskutečně dobrá! Omáčka plná chuti umami, která se hodí ke steaku, kuřecímu masu nebo k těstovinám.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce sušených hřibů
- 15 g másla
- 2 šalotky (nakrájené nadrobno)
- 200 g žampionů (nakrájených na plátky)
- 200 g smetany
Postup
- Sušené hříbky zalijte 100 ml vroucí vody a nechte 5 minut odstát.
- V pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalotku, kterou jemně opékejte, dokud nebude měkká a průsvitná.
- Přidejte žampiony a vařte je dalších 5 minut.
- Když jsou uvařené, přidejte k nim 1 lžící vody z hříbků a zbytek vody vyhoďte.
- Nakrájejte hříbky a přidejte je do pánve.
- Vmíchejte smetanu, přiveďte k varu a okořeňte.
- Nechcete smetanu zredukovat a podávejte.

Žampionová omáčka s těstovinami
Náš recept na těstoviny se žampionovou omáčkou je prostě ta nejlepší volba! Připravte si tento krémový těstovinový pokrm s houbami ve dnech, kdy si potřebujete vychutnat něco dobrého. Smetana, parmezán, bílé víno, citronová kůra a petržel dělají z něčeho obyčejného něco luxusního.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 250 g žampionů (nakrájených na plátky)
- 1 stroužek česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 200 ml husté smetany
- 1 citron (kůra)
- 200 g parmazánu
- 300 g tagliatelle nebo linguini
- ½ malého svazku petrželky (nasekané nadrobno)
Postup
- Ve středním hrnci rozehřejte olej a máslo. Smažte cibuli na mírnou teplotu po dobu 10 minut nebo do změknutí.
- Přidejte houby a vařte 10 minut na střední teplotu. Přidejte česnek a vařte 2 minuty.
- Přilijte víno a přiveďte k varu, tekutinu zredukujeme na polovinu.
- Přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán.
- Dochuťte solí a velkým množstvím černého pepře.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Nechte si 100 ml vody z těstovin.
- Těstoviny v pánvi promíchejte se smetanovou žampionovou omáčkou a dostatečným množstvím odložené vody.
- Přimíchejte petrželku, rozdělte do misek a přidejte extra parmazán navrch.
Abyste si mohli v klidu a pohodlí připravit naší žampionovou omáčku nebo kteroukoliv jinou, doporučujeme si pořídit hlubokou pánev. Tak se vám už nikdy nic nevylije při míchání na sporák! Koukněte na naší recenzi a vyberte si tu správnou!

Na co si dát pozor při přípravě žampionové omáčky?
- Kvalita žampionů: Používejte čerstvé žampiony a vyberte si ty, které jsou pevné a neprasklé. Pokud jsou žampiony již měkké nebo hnědé, mohou být zkažené a škodlivé pro zdraví.
- Čistota: Před použitím očistěte žampiony a zbavte se zbytků zeminy nebo jiných nečistot.
- Nakrájení: Žampiony nakrájejte na stejné kousky, aby se rychleji uvařily a omáčka měla jednotnou konzistenci.
- Přidání tekutiny: Když přidáváte tekutinu, buďte opatrní, abyste omáčku příliš nezředili.
- Dochucení: Chuť omáčky můžete vylepšit kořením, bylinkami nebo dalšími ingrediencemi, jako je cibule nebo česnek. Avšak dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho soli nebo koření a aby chuť byla vyvážená.
- Hustota: Chcete-li dosáhnout požadované hustoty omáčky, můžete použít zahuštěnou směs z mouky nebo škrobu.