Vybrali jsme pro vás tyto skvělé recepty na omáčku se žampiony. Jakou vyzkoušíte jako první?

Vyzkoušejte naše recepty na žampionovou omáčku, která je jemná a krémová.

Vychutnejte si je na nespočet způsobů s různými přílohami podle nás!

My vám přinášíme ty nejlepší varianty a chuťové kombinace.

Domácí žampionová omáčka

Tuto krémovou houbovou omáčku ze žampionů budete chtít dát na všechno! Od steaku přes marinované kuřecí maso, na vepřové kotlety až po omelety a pečené brambory, jste omezeni pouze svou představivostí. Je to luxusní a přitom jednoduchá omáčka, kterou budete dělat znovu a znovu a znovu!

Co budeme potřebovat

  • 30 g másla
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 300 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • Špetka soli a pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 65 ml bílého vína (suché)
  • 125 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 250 ml husté smetany
  • 30 g parmazánu (jemně nastrouhaného)
  • 2 lžičky čerstvých tymiánových lístků

Postup

  • Na pánvi rozehřejte olej a na středně vysoké teplotě rozpusťte máslo.
  • Přidejte houby a zvolna dozlatova vařte, trvá to asi 4 až 5 minut.
  • Těsně předtím, než budou hotové, přidejte česnek a špetku soli a pepře.
  • Vařte, dokud česnek nezezlátne.
  • Přidejte bílé víno.
  • Míchejte po dobu 1 minuty nebo dokud se téměř neodpaří.
  • Přidejte vývar, smetanu a parmazán.
  • Míchejte, poté snižte teplotu na střední, aby se žampionová omáčka pozvolna vařila.
  • Občas promíchejte a vařte 2 – 3 minuty, dokud nezhoustne.
  • Vmíchejte tymián, podle chuti osolíme a opepříme. Sundejte ze sporáku.

Víno – zde se hodí jakékoliv suché bílé, vyhněte se dřevitým / dubovým (např. Chardonnay) a sladkým. Zkuste Sauvignon Blanc a příbuzné odrůdy, Rulandské šedé a růžová vína jsou také skvělá.

Pánev plná žampionů v krémové omáčce s rozmarýnem.
Zdroj: recipetineats.com

Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou

Křehké bramborové noky se vaří v bohaté, sametové omáčce se žampiony, která je snadná pro každodenní přípravu, ale dostatečně luxusní pro zvláštní příležitosti! Zkuste i další recepty na gnocchi s kuřecím masem! Pět receptů, které si zamilujte.

Co budeme potřebovat

  • 500 g čerstvých bramborových noků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 malá hnědá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g žampionů (nakrájených na silné plátky)
  • 200 g hřibů (nakrájených na silné plátky)
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 300 ml zahuštěné smetany
  • 1 malý svazek šalvěje
  • 100 g listů baby špenátu

Postup

  • Gnocchi uvařte ve velkém hrnci s mírně vařící vodou podle návodu na obalu.
  • Zahřejte 2 lžíce oleje v hlubokém hrnci na střední teplotu.
  • Přidejte cibuli a česnek a za častého míchání vařte 5 minut nebo do změknutí.
  • Přidejte houby a za občasného míchání vařte 4 minuty do změknutí.
  • Přidejte vývar a přiveďte k varu. Mírně vařte 5 minut.
  • Vmíchejte smetanu, snižte teplotu na střední a vařte 5 minut nebo dokud se omáčka mírně nezredukuje. Podle chuti okořeňte.
  • Zbývající olej rozehřejte ve velké pánvi na středně vysokou.
  • Přidejte šalvěj a vařte 2-3 minuty a poté ji vyndejte ven na talíř.
  • Zvyšte teplotu na vysokou, ve dvou dávkách, přidejte noky do pánve a opékejte 2 minuty dozlatova z obou stran.
  • Všechny noky vraťte do pánve. Přidejte špenát a houbovou omáčku, promíchejte, aby se noky obalily. Ozdobte šalvějí.
Talíř plný dokonalé krémové omáčky se žampiony a gnocchi.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Vepřová panenka s krémovou omáčkou ze žampionů

Tento snadný recept na žampionovou omáčku s vepřovou panenkou se rozplývá v ústech! Je to jídlo hotové za 30 minut. Zkuste i recept na vepřovou panenku Wellington, je dokonalá.

Co budeme potřebovat

  • 500 g vepřové panenky (nakrájená na medailonky)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 45 g másla
  • 250 g žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky italského koření
  • 80 ml kuřecího/hovězího vývaru nebo vína (suché bílé nebo sherry)
  • 160 ml husté smetany ke šlehání

Postup

  • Panenku nakrájejte a každý kousek ochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte olej a jednu lžíci másla na pánev na středně vysokou teplotu. Nechte pánev několik minut zahřívat.
  • Vepřové maso opékejte 3 minuty z každé strany a poté ho přendejte na talíř.
  • Přidejte zbývající máslo a jakmile se rozpustí, přidejte houby a za občasného míchání vařte 5–6 minut, nebo dokud se voda neodvaří.
  • Vmíchejte česnek, dijonskou hořčici, italské koření a kuřecí vývar.
  • Nechte asi minutu probublávat.
  • Přidejte smetanu a nechte asi minutu probublávat.
  • Přidejte vepřové maso zpět do pánve a nechte vařit dalších 3-5 minut, nebo dokud se vepřové neprovaří a omáčka se trochu nezredukuje.
  • Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.
Nakrájené růžovoučké maso polité omáčkou z hub.
Zdroj: projectgezond.nl

Smetanová omáčka se žampiony

Žampionová omáčka se smetanou je tou nejlepší volnou, když hledáte vhodnou přílohu k vašemu masu. Je snadná na přípravu a stále neskutečně dobrá! Omáčka plná chuti umami, která se hodí ke steaku, kuřecímu masu nebo k těstovinám.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce sušených hřibů
  • 15 g másla
  • 2 šalotky (nakrájené nadrobno)
  • 200 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • 200 g smetany

Postup

  • Sušené hříbky zalijte 100 ml vroucí vody a nechte 5 minut odstát.
  • V pánvi rozehřejte máslo a přidejte šalotku, kterou jemně opékejte, dokud nebude měkká a průsvitná.
  • Přidejte žampiony a vařte je dalších 5 minut.
  • Když jsou uvařené, přidejte k nim 1 lžící vody z hříbků a zbytek vody vyhoďte.
  • Nakrájejte hříbky a přidejte je do pánve.
  • Vmíchejte smetanu, přiveďte k varu a okořeňte.
  • Nechcete smetanu zredukovat a podávejte.
Pánev plná krémové smetanové omáčky s houbami.
Zdroj: juliasalbum.com

Žampionová omáčka s těstovinami

Náš recept na těstoviny se žampionovou omáčkou je prostě ta nejlepší volba! Připravte si tento krémový těstovinový pokrm s houbami ve dnech, kdy si potřebujete vychutnat něco dobrého. Smetana, parmezán, bílé víno, citronová kůra a petržel dělají z něčeho obyčejného něco luxusního.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • 250 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 ml husté smetany
  • 1 citron (kůra)
  • 200 g parmazánu
  • 300 g tagliatelle nebo linguini
  • ½ malého svazku petrželky (nasekané nadrobno)

Postup

  • Ve středním hrnci rozehřejte olej a máslo. Smažte cibuli na mírnou teplotu po dobu 10 minut nebo do změknutí.
  • Přidejte houby a vařte 10 minut na střední teplotu. Přidejte česnek a vařte 2 minuty.
  • Přilijte víno a přiveďte k varu, tekutinu zredukujeme na polovinu.
  • Přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán.
  • Dochuťte solí a velkým množstvím černého pepře.
  • Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Nechte si 100 ml vody z těstovin.
  • Těstoviny v pánvi promíchejte se smetanovou žampionovou omáčkou a dostatečným množstvím odložené vody.
  • Přimíchejte petrželku, rozdělte do misek a přidejte extra parmazán navrch.

Abyste si mohli v klidu a pohodlí připravit naší žampionovou omáčku nebo kteroukoliv jinou, doporučujeme si pořídit hlubokou pánev. Tak se vám už nikdy nic nevylije při míchání na sporák! Koukněte na naší recenzi a vyberte si tu správnou!

Kopa těstovin smíchaných s krémovou žampionovou omáčkou.
Zdroj: saltandlavender.com

Na co si dát pozor při přípravě žampionové omáčky?

  1. Kvalita žampionů: Používejte čerstvé žampiony a vyberte si ty, které jsou pevné a neprasklé. Pokud jsou žampiony již měkké nebo hnědé, mohou být zkažené a škodlivé pro zdraví.
  2. Čistota: Před použitím očistěte žampiony a zbavte se zbytků zeminy nebo jiných nečistot.
  3. Nakrájení: Žampiony nakrájejte na stejné kousky, aby se rychleji uvařily a omáčka měla jednotnou konzistenci.
  4. Přidání tekutiny: Když přidáváte tekutinu, buďte opatrní, abyste omáčku příliš nezředili.
  5. Dochucení: Chuť omáčky můžete vylepšit kořením, bylinkami nebo dalšími ingrediencemi, jako je cibule nebo česnek. Avšak dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho soli nebo koření a aby chuť byla vyvážená.
  6. Hustota: Chcete-li dosáhnout požadované hustoty omáčky, můžete použít zahuštěnou směs z mouky nebo škrobu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X