Tisk článku

Cuketa

CuketaV čechách v minulosti hodně opomíjená cuketa se v posledních letech dostává čím dál častěji na náš stůl. Možností přípravy cukety je opravdu spoustu. Cuketu můžete připravit na sladko i na slano, lze ji použít jako hlavní surovinu nebo pouze jako doplněk, můžete ji vařit, péct, dusit, smažit. Zkrátka těžko najdete podobnou zeleninu, ze které by jste mohli upéct moučník, grilovat ji či usmažit jako řízky. Cuketa obecně dobře přijmá chuť ostatních ingrediencí, proto je tak univerzální surovinou.

Vypěstujte si cuketu

Cuketa se podobá klasické okurce, je velmi nenáročná a vypěstovat si ji na zahrádce zvládne opravdu každý. Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě stvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou, stačí ji omýt dát třeba do salátu.

Základní vlastnosti cukety

Nemá výraznou chuť a snadno přijímá chuť ostatních surovin. Proto je její využití tak široké. Cuketu můžeme připravit na sladko i na slano. Můžeme ji obalit a smažit jako řízky, grilovat ji, můžeme z ní udělat palačinky, sekanou či bramboráky. Výborná je i syrová do salátů se zálivkou či dresinkem.
Obsahuje velké množství vody (uvádí se až 90%) a vlákniny, vitaminů a stopových prvků. Blahodárně působí na zažívání a činnost střev vůbec. Patří mezi nízkokalorické suroviny, počet kalorií najdete v kalorických tabulkách potravin. Díky těmto vlastnostem se hojně využívá při různých redukčních dietách či pro přípravu vegetariánských pokrmů.

Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty z cukety



Rady pro přípravu cukety

  • Starší a větší cukety zbavíme slupky, při tepelné úpravě by stvrdla. A vydlabeme semena.
  • Chuťově jsou nejlepší cukety o velikosti 20-30cm, mají také nejvíce živin
  • Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody
  • Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A





Příspěvky ke článku: Cuketa

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky