Víte, co vše lze uvařit z cukety?

Že ne?

Cuketa dobře přijmá chuť ostatních ingrediencí, proto je univerzální surovinou.

7 nejlepších receptů z cukety je právě zde!

Cuketové pokrmy

Cuketu můžete připravit:

  • na sladko
  • na slano

Lze ji použít jako:

  • hlavní surovinu
  • jako zeleninovou přílohu
  • místo těstovin

Můžete ji:

  • vařit
  • péct
  • dusit
  • smažit

Zkrátka těžko najdete podobnou zeleninu, ze které by jste mohli upéct moučník, grilovat ji či usmažit jako řízky.

Vlastnosti cukety

Cuketa plodí po celé léto, pokud má dostatek vláhy. Dorůstá do poměrně velkých rozměrů, zvláštností není ani 5kg cuketa. Nejlepší pro konzumaci jsou ale cukety od 20-30cm. Starší a větší cukety mají silnější slupku, která při tepelné úpravě stvrdne a je těžko stravitelná. Semena velkých cuket je dobré odstranit. Naproti tomu menší a střední cukety lze konzumovat i se slupkou.

Nejoblíbenějšími recepty z cukety jsou:

  • cuketová buchta
  • cuketové placičky
  • zapečená cuketa
  • cuketová polévka
  • cuketové bramboráky
  • cuketový nákyp
  • grilovaná cuketa

Cuketová buchta

INGREDIENCE

  • 2 hrnky strouhané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • skořice
  • citronová šťáva
  • 1/2 hrnku oleje
  • vanilkový cukr

 

POSTUP

  1. Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou.
  2. Přidáme nahrubo strouhanou cuketu.
  3. Nakonec přidáme hladkou moukus práškem do pečiva a skořicí.
  4. Cuketové těsto nalijeme do formy.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, a pečeme dozlatova.

Cuketa se hodí i do moučníků.

Cuketové placičky

INGREDIENCE

  • 3  cukety
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3 lžíce polenty
  • sůl, pepř
  • olej na smažení
  • petržel
  • kelímek zakysané smetany

POSTUP

  1. Cukety nastrouháme a necháme pustit vodu.
  2. Přidáme vejce, mouku, polentu a umícháme těsto.
  3. Osolíme ho a opepříme.
  4. Na rozehřátém oleji pečeme bochánky těsta z obou stran dozlatova.
  5. Servírujeme se zakysanou smetanou.

Cuketa dodá placičkám šťavnatost.

Pro cuketové lívanečky s česnekem klikněte zde!

Zapečená cuketa

INGREDIENCE

  • 1 střední cuketa
  • hrnek cherry rajčátek
  • půl hrnku strouhaného parmasanu
  • bazalka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • půl hrnku strouhanky
  • limetka
  • sůl, pepř
  • kelímek zakysané smetany

 

POSTUP

  1. Půl cukety nakrájíme na kolečka a druhou půlku nastrouháme na nudličky.
  2. Kolečka obalíme v trojobale a lehce osmahneme, potom položíme na dno zapékací misky.
  3. Na kolečka navrstvíme nudličky, osolíme, opepříme.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 8-12 minut, zasypeme sýrem a dopečeme dozlatova.
  5. Servírujeme s rajčátky a zakysanou smetanou.

 

Zapečená cuketa je vhodná jako příloha i jako hlavní chod se smetanou.

Cuketová polévka

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kari
  • 1 kelímek zakysané smetany

POSTUP

  1. Na cibulce orestujeme kolečka cukety, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme.
  2. Umixujeme.
  3. Vrátíme do hrnce a promícháme se smetanou, nevaříme, jen ohřejeme.

Z cukety uvaříme výbornou polévku.

Cuketové bramboráky

INGREDIENCE

  • 250 g  nastrouhaných brambor
  • 250 g nastrouhané cukety
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř, majoránka
  • 2 lžíce másla

POSTUP

  1. Nastrouhané brambory a cuketu smícháme v míse s vločkami a necháme stranou.
  2. Našleháme vejce, moukou, česnek, sůl, pepř a majoránku na těsto.
  3. Na másle osmahneme bochánky těsta a z obou stran.
  4. Servírujeme nejlépe s čerstvou zeleninou.

 

Bramboráky ozvláštníme také cuketou.

Další skvělé placičky můžete usmažit podle tohoto receptu.

Cuketový nákyp

INGREDIENCE

  • 500 g cukety
  • 500 g brambor
  • 100 g tvrdý sýr
  • 150 g – 200 g šunky
  • 2 – 3 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 lžic hladké mouky
  • hrst eidamu na posyp
  • kmín, pepř, sůl, majoránka

 

POSTUP

  1. Brambory předvaříme.
  2. Omytou, oloupanou cuketu, tvrdý sýr a šunku nastrouháme nahrubo.
  3. Přidáme brambory, vejce, olej, cibuli, česnek a zahustíme moukou. Osolíme a opepříme.
  4. Směs vysypeme do vymyzaného a moukou vysypané formy, posypeme eidamem.
  5. Alternativně si můžete dát tu práci a naskládat kolečka brambor a cukety nastřídačku jako domino.
  6. Pečeme dorůžova (45minut při180°C).
  7. Servírujeme se snítkou tyminánu či oregánem.

Cuketu zapékáme s bramborymi, výborně se chuťově doplňují.

Cuketa je plná vitamínů a minerálů, obsahuje například vitaminy C, D, B6 a B12 nebo karoten, roboflavin atd.

Grilovaná cuketa

INGREDIENCE

  • 2 střední cukety
  • citronová šťáva
  • 4 stroužky česneku
  • limetka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • celer
  • sůl, pepř
  • parmasan na posyp

 

POSTUP

  1. Menší cuketu nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru, z obou stran posypeme kořením.
  2. Uložíme do uzavíratelné misky a polijeme zálivkou umixovanou ze lžíce oleje, celeru, citronové šťávy, hořčice a česneku.
  3. Necháme uležet do druhého dne.
  4. Grilujeme z obou stran do zlatova.
  5. Servírujeme s pečivem a zakysanou smetanou a plátkem limetky.

Cuketu můžeme i ogrilovat.

 

2 tipy na závěr: 

  • Před tepelnou úpravou cuketu posolíme a necháme chvíli odležet. Orosí se a vyloučí tak část přebytečné vody
  • Při přípravě cukety přidejte vždy alespoň trochu oleje, lépe se vstřebá vitamin A

Dozvěděli jste se něco nového? Sdílejte článek s přáteli!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *