Tisk článku

Jahodové dezerty

Jahody patří k jednomu z nejoblíbenějších ovocných druhů. Svou roli jistě sehrálo to, že to bylo první ovoce, které bylo možné sklízet. Dnes již to tak docela neplatí, protože různé druhy ovoce jsou v obchodech po celý rok, ale oblíbenosti zahradních jahod to určitě neubralo.

Jahodové dezerty

Jahody v kuchyni

Jahody je možné poměrně široce využívat do různých pečených moučníků, do ovocných knedlíků, ke konzervaci jako kompoty, džemy a rosoly nebo k mražení, do chladných ovocných nápojů, na ovocné polévky a sirupy. Jestliže ale chceme využít jahody jako čerstvé ovoce a zachovat tak jejich chuť, vůni a vitamínový přínos, pak jahody zařazujeme především do různých nepečených moučníků a dezertů, kde je používáme syrové.

Jahodové nepečené moučníky

Jahodové nepečené moučníky připravujeme většinou z piškotů nebo nebudeme brát výraz nepečený tak doslova a upečeme si jednoduchý piškotový korpus buď v dortové formě nebo na plechu. Pak korpus buď zdobíme celý nebo ho rozkrájíme na kostky. Oboje pak doplňujeme krémem a prokládáme čerstvými jahodami. V konečném výsledku se pak moučníky příliš neliší, ale při jejich přípravě respektujeme určité odlišnosti.

Jahodové moučníky z piškotů

Kupované piškoty, zvláště pak kulaté piškoty, jsou poměrně tvrdé. Krém do těchto moučníků připravujeme proto spíše ze zakysané smetany a bílého jogurtu, které piškoty dostatečně zvlhčí. Smetanu i jogurt můžeme kombinovat s uvařeným a vychladlým pudinkem a to vanilkovým nebo jahodovým. Získáme tak velmi lahodný krém. Moučník z piškotů se nejlépe skládá do mísy nebo do dortové formy. Vrstvíme střídavě piškoty, krém, jahody a končíme piškoty. V chladu necháme odležet a pak krájíme na porce.

Jahodové moučníky z korpusu

K piškotovým pečeným korpusům je vhodný krém z tvarohu a případně můžeme použít i Lučinu. Velmi jemný je krém vyšlehaný z tvarohu a vychladlého uvařeného pudinku. Samozřejmě i zde můžeme použít zakysanou smetanu nebo bílý jogurt. Na piškotový korpus se také velmi dobře hodí krém připravený se želatinou. Ta zaručí ztuhnutí krému i při použití méně tužších základních surovin pro krém a moučník se pak velmi dobře krájí na porce. Dortový korpus prokrojíme a plníme krémem a jahodami. Jestliže máme upečený korpus na plechu, tak jej nakrájíme na kostky nebo proužky a dále s ním nakládáme jako s piškoty. Do vybrané formy skládáme jednotlivé vrstvy piškotu, krému a jahod. Jako formu si můžeme vybrat mísu potřebné velikosti, dortovou formu, chlebíčkovou formu nebo formu na srnčí hřbet. Připravujeme-li dostatečně tuhý moučník se želatinou, tak v tom případě dobře vypadá i z bábovkové formy a to jak běžné, tak věncové. Chceme-li formu vyklápět, tak ji předem vyložíme mikrotenem nebo alespoň vypláchneme studenou vodou. Tyto moučníky necháváme asi 2 hodiny proležet v chladu. Pamatujeme na to, že jahody jsou syrové a patří k rychle se kazícímu ovoci, takže moučník z nich připravený musíme co nejdříve zkonzumovat. Podle tohoto pravidla volíme i připravované množství moučníku.

Jahodové dezerty

Jahodové dezerty jsou obdobou nepečených moučníků. Někdy se u nich vynechávají piškoty nebo se jich dává menší množství. Jahody se opět doplňují krémy připravenými z tvarohu, pudinku, jogurtu, zakysané smetany a šlehačky. Velmi lahodný je například krém vyšlehaný z tvarohu a uvařeného pudinku nebo zakysaná smetana s ušlehanou šlehačkou. Z prolisovaných jahod můžeme za pomoci želatiny vyrobit i pěnu. Dezerty připravujeme do misek nebo různých ozdobných širších pohárů a necháváme je jen velmi krátce vychladit.

Zdobení jahodových moučníků

Jahodové nepečené moučníky i dezerty zdobíme ušlehanou šlehačkou, kterou podle chuti můžeme trochu přisladit a pěkně tvarovanými jahodami, které si na ozdobení odložíme. Kromě samotných jahod můžeme zdobit i strouhanou čokoládou, dezerty pak i lístky máty nebo meduňky.
 





Příspěvky ke článku: Jahodové dezerty

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky