Co bude dnes k obědu?

 

„Co bude dnes k obědu?“ Tuhle otázku jistě slýcháte denně, jak od svých dětí, manžela či manželky, tak určitě i od vás samotných. Trápí nás to všechny dnes a denně.

Jste unavení z práce, nestíháte a máte hlad? Dobrá zpráva! Máme pro vás 3 snadné, ale hlavně rychlé recepty na výborný oběd.

1. Zapečený segedínský guláš

Ingredience:

  • 500 gramů mletého vepřového masa (může být i vcelku, nakrájené na kostky)
  • 1,5 kg brambor
  • 250 gramů sladkokyselého zelí
  • 1 paprika
  • 2 cibule
  • trocha sýra na posypání
  • pepř
  • sůl
  • kmín drcený
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana

Postup:

  1. Nejprve uvaříme brambory nakrájené na větší kostky.
  2. Poté si nakrájíme cibuli a česnek na kostičky a osmahneme dorůžova na pánvi s olejem.
  3. Pak přidáme mleté maso, opepříme, osolíme, přidáme kmín a lehce osmažíme.
  4. Nakrájíme si papriku na kostičky a společně se zelím přidáme na pánev. Chvíli necháme dusit.
  5. Mezitím si nachystáme zapékací mísu s troškou oleje, dáme do ní brambory a na ně přidáme hotovou směs z pánve, kterou zalijeme smetanou.
  6. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem.

Segedínský guláš

2. Bramborový guláš

Ingredience:

  • 1/2 kg hovězího zadního masa
  • 1/2 kg brambor
  • 1 a 1/2 litru hovězího vývaru z kostky
  • 2 větší cibule
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 3 krajíce staršího chleba (nejméně 4 dny)

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky, velké asi 2 cm, osolíme, opepříme, cibuli očistíme a posekáme.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli a osmažíme, dokud nezesklovatí.
  3. Přidáme kmín, nakrájené maso a ze všech stran zprudka opečeme.
  4. Přisypeme mletou papriku, přidáme omytý bobkový list, podlijeme vývarem a dusíme asi 35 minut.
  5. Oloupeme si brambory a nakrájíme na stejně velké kostky jako je maso.
  6. K masu přilijeme zbývající vývar a přidáme brambory. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nebudou téměř měkké.
  7. Chléb zbavíme kůrky a jemné ho nastrouháme. Před koncem ho po částech přisypeme do guláše, a tím ho zahustíme. Společně ještě pár minut povaříme.

Bramborový guláš

3. Rajská omáčka

Ingredience:

  • 15 dkg rajčatového protlaku
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce cukru
  • sůl
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • sůl
  • 1 litru vývaru z masa nebo kostí (nebo masoxu)
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Oloupané cibule nakrájíme na drobno a zpěníme na oleji.
  2. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání jej zlehka osmahneme.
  3. Přidáme cukr, koření, promíchám a zalijeme vroucím osoleným vývarem.
  4. Vaříme asi 10 minut, potom omáčku zahustíme hladkou moukou, rozmíchanou ve vodě, a 15 minut omáčku povaříme.
  5. Až je hotová, tak ji scedíme a můžeme podávat.

Rajská omáčka

Vhodnou přílohou jsou těstoviny. Maso k rajské omáčce můžeme zvolit buď vařené nebo se můžeme přiklonit k masovým kuličkám. K pokrmu se hodí i zeleninové karbanátky.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *