Tisk článku

Vaříme oběd

Přemýšlíte a zoufáte každý den, jaké jídlo uvařit k obědu? Nebo patříte mezi ty, kteří se raději nechají překvapit a s jídelními nosiči utíkají do vývařoven? Jestliže jste odpověděli alespoň na jednu otázku kladně, pak vám poradíme, jak z gastronomie udělat koníčka. K dispozici vám je naše online kuchařka, v níž najdete výborné recepty.

Vaříme oběd

Pořádek dělá přátele

Každé jídlo, ať už se jedná o večeři či oběd, by mělo být pečlivě promyšleno. Existuje jednoduchý způsob, jak se vyhnout a předejít panice, která může nastat během usilovného přemítání: „co dnes uvařit k obědu“? Udělejte si řád, plán, program nebo návrh, zkrátka si tomu říkejte, jak chcete. Jednou za čas si sedněte, vemte blok a tužku do ruky, vyhledejte si vhodné recepty a den po dni si naplánujte jídelníček, třeba na 14 dní dopředu. Takový plán vám vytrhne trn z paty a ihned budete mít přehled o nákupu surovin, které budete k vaření či pečení potřebovat.

Koření je základ

Základem každého vaření je koření a bylinky, bez kterých se neobejde žádné jídlo. Bylinky můžete pěstovat sami v květináčích nebo je čerstvé zakoupíte v každém supermarketu. Nic nezkazíte ani sušeným kořením, je levnější a v sáčcích vydrží poměrně dlouho. Pamatujte, že byste měli mít doma od každého koření jeden sáček, i když si myslíte, že jej k vaření nikdy potřebovat nebudete. Dovolíme si malou poznámku: koření skladujte v dobře uzavřených, nejlépe skleněných kořenkách. V sáčcích by mohlo navlhnout a při nedostatečném uzavření můžou od sebe navzájem načichnout.

Omáčky a guláše

Způsobů, jak připravit omáčku nebo guláš, je mnoho. Nejrozšířenější je však následující recept. Při přípravě gulášů a některých omáček osmahneme přibližně tolik cibule, kolik máme masa. K cibuli přidáme na kostičky nakrájené maso, které opečeme ze všech stran a podlijeme vývarem nebo vodou. Dusíme do měkka, okořeníme a zahustíme moukou nebo jíškou. Některé recepty na omáčky vypadají takto: Na tuku osmahneme maso vcelku ze všech stran (nejlépe v pekáčku), podlijeme, přidáme zeleninu a v troubě dusíme do měkka. Maso nakrájíme na plátky a omáčku zahustíme, např. kysanou smetanou nebo vločkami másla. Omáčky, jako je svíčková nebo rajská můžeme připravovat i následujícím způsobem: Maso vložíme do studené osolené vody (jestliže vaříme svíčkovou, přidáme k masu zeleninu-např. halali) a vaříme do měkka. Vyjmeme a vývar ponecháme. V jiném hrnci uděláme jíšku, zalijeme vývarem, dochutíme podle potřeby (na svíčkovou přidáme smetanu, na rajskou omáčku rajský protlak nebo také kečup) a vložíme nakrájené maso.

Recept: BRAMBOROVÝ GULÁŠ

Ingredience:
40 dkg brambor, 50 dkg hovězího zadního, 3-4 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, sůl, pepř, 1 l masového vývaru, olej, kmín, 4 krajíce starého chleba

Postup:
Maso nakrájíme na větší kousky, cibuli posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme maso, osmahneme, přidáme kmín, pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, ještě krátce osmahneme a podlijeme vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme po 40 minutách k masu. Zalijeme vývarem a vaříme až brambory změknou. Než se brambory uvaří, nastrouháme starý chléb na jemném struhadle a guláš zahustíme. Podle potřeby dosolíme.

 





Příspěvky ke článku: Vaříme oběd

Vložit nový příspěvek
Výborné a krásné recepty Autor: , vloženo 21.09.2009
OdpovědětNo u nás nevaříme oběd s někým,a le já sama a plně si to užívám po týdením nevařenía hrozně mě to baví a naplňuje:) mooc ráda chosím na vaše AZ- recepty pro Váš výběr receptů a krásné stránky:)


Nové příspěvky