Co třeba vyzkoušet hruškový koláč?
Hruška je pro nás velice dostupnou surovinou a zároveň se z ní dají vytvořit dokonalé recepty.
A pokud máte úrodu na zahrádce, využijte toho a pusťte se do pečení.
Obrácený hruškový koláč
Je libo koláč z hrušek ve vegan variantě? Ani to není problém. Ochutnejte tento luxusní recept. A proč se mu vůbec říká obrácený? Tak se na to podívejte a zjistěte to!
Ingredience:
- 2 hrušky
- 3 lžíce javorového sirupu
Tekuté ingredience:
- ¾ hrnku sojového, mandlového nebo kokosového (pro nevegany obyčejného kravského) mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- ⅓ hrnku cukru
- ¼ hrnku oleje
Suché ingredience:
- ¾ hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku polohrubé (špaldové) mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
Postup:
- Dortovou formu o průměru asi 23 cm si vyložte pečicím papírem.
- Hrušky si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Ty pak dle libosti vyskládejte (třeba do kruhu) na dno dortové formy. Nějaké kousky hrušky si nechte bokem na pyré (potřebujeme jej ¼ hrnku)
- Takto nadekorované hrušky polijte javorovým sirupem nebo posypejte cukrem.
- Připravte si pyré ze zbytku hrušek.
- Dejte je do mixéru spolu s 1-2 lžičkami vody a rozmixujte na hladké pyré.
- Odměřte si ¼ hrnku a přidejte jej ke všem tekutým ingrediencím, promíchejte.
- Suché ingredience (kromě mouky) si smíchejte.
- Poté k nim přidejte dohromady 1 a ¼ hrnku mouky a promíchejte.
- Suché ingredience přidejte k tekutým a dle potřeby ještě opatrně přisypávejte zbytek mouky, aby těsto nebylo příliš husté.
- Hotové těsto nalijte na hrušky a dejte péct.
- Pečte na 180 °C po dobu 35-40 minut.

Tak už víte proč je obrácený? Ano! Tím, že hrušky vyskládáte jako první a poté se teprve zalijí těstem. Klasicky to děláváme naopak.
Zdravý hruškový koláč s tvarohem
Tento hruškový koláč s tvarohem je doslova gurmánský kousek. Hrušky se připravují na bílém víně.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 65 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 130 g másla
Na náplň:
- 700 ml suchého bílého vína
- 1 celá skořice
- 4 hřebíčky
- ⅛ lžičky kardamomu
- 1 vanilkový lusk
- 225 g cukru
- 5 hrušek
- 8 plátků želatiny
- 500 g tvarohu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Připravte si těsto smícháním všech suchých ingrediencí.
- Přidejte vejce, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo.
- Vše důkladně smíchejte, udělejte bochánek, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Do hrnce si nalijte víno, přidejte cukr, koření a přiveďte směs k varu.
- Nechte probublávat asi 10 minut.
- Poté do hrnce přidejte oloupané, na poloviny nakrájené hrušky bez jadřince.
- Nechte vařit ještě 5 minut, potom odstavte z hořáku.
- Želatinové plátky dejte nabobtnat do studené vody.
- Vychlazené těsto rozválejte dle velikosti dortové formy tak, aby mírně přesahovalo její horní okraje.
- Těsto propíchejte vidličkou, dejte na něho pečicí papír a nasypte na něj k zatížení fazole nebo jinou luštěninu.
- Pečte při 180 °C po dobu 20 minut.
- Mezitím si nachystejte náplň.
- Hrušky vyndejte ze šťávy, polovinu z nich nakrájejte na kostičky a polovinu z nich rozmačkejte na pyré.
- Smíchejte tvaroh, cukr a citronovou šťávu.
- Z této směsi si odeberte 2 lžíce a dejte v rendlíku pomalu ohřívat, k teplé směsi přidejte vymačkané plátky želatiny a nechte rozpustit.
- Tuto směs přidejte ke zbytku tvarohu a důkladně promíchejte.
- Náplň si rozdělte na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidejte hruškové pyré a navrstvěte na upečený korpus.
- Druhou část náplně smíchejte s kostičkami hrušek a vyšlehanou šlehačkou.
- Navršte na první patro náplně.
- Dejte na 3 hodiny vychladit do lednice a můžete podávat.

Tip: Máte rádi moučníky s tvarohem? Inspirujte se a pusťte se do pečení.
Hrníčkový hruškový koláč
Leží vám hrušky ladem? Nenapadá vás, co z nich připravit? Co takhle vyzkoušet tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je naprosto jednoduchý a rychlý díky tomu, že se nic nemusí vážit. Stačí klasický hrnek.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 malá lžička soli
- ⅔ hrnku vychladlého rostlinného tuku (Hera)
- ½ hrnku ledové vody
Na náplň:
- ½ hrnku cukru
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- 8 ks hrušek
- 1 lžíce másla
Na mléčnou glazuru:
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
Postup:
- V míse si smíchejte mouky se solí, poté přidejte na kostičky nakrájený tuk a míchejte nejlépe vidličkou.
- Těsto by se nemělo míchat příliš dlouho, mělo by si zachovat strukturu podobnou drobence.
- Poté přidejte ledovou vodu a těsto promíchejte, ať se vše spojí.
- Nakonec jej rozdělte na 2 poloviny. Z každé poloviny udělejte placku, zabalte je do potravinové fólie a dejte do chladničky na 30 minut.
- Hrušky si oloupejte, vyloupněte jadřince a nakrájejte na cca 1 cm hrubé plátky.
- V míse si smíchejte mouku, cukr, skořici, hřebíček a přidejte hrušky.
- Vše důkladně promíchejte.
- Na pomoučeném vále si vyválejte vychladlé těsto, aby mělo průměr asi 30 cm.
- Využijte kulatý plech na francouzský koláč o průměru zhruba 25 cm.
- Jedno těsto dejte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornímu okraji.
- Na těsto položte hruškovou náplň a navrch dejte na kostičky nakrájené máslo.
- Druhé těsto si vyválejte na asi 25 cm placku, dejte ji na vrch páje a spojte okraje dohromady.
- Vrchní část ozdobně propíchejte nožem a připravte si glazuru.
- Smíchejte si v misce na glazuru potřebné suroviny a potřete jí povrch páje.
- Pečte na 175 °C po dobu asi 50 minut, průběžně kontrolujte.

Tip: Vyzkoušejte i naše ovocné bublaniny na mnoho způsobů. Třeba objevíte něco lahodného.
Objevte podobné tipy
Křehký hruškový koláč s mandlemi
Kombinace hrušek a mandlí nezní vůbec špatně, co? Přemýšlíte, co si upéct ke kafíčku? Tak proč nevyzkoušet tento skvělý dezert? Máme pro vás i videorecept, pečení může být o to snazší.
Ingredience:
- 2 vejce
- ½ hrnku másla
- ½ hrnku cukru
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 a ½ hrnku mandlových lupínků
- 3 hrušky
- 1-2 lžičky mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
- 1-2 lžičky vanilkového cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Cukr s máslem si vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Přidejte vanilkový extrakt nebo pastu, zamíchejte.
- Přidejte vejce jedno po druhém, prošlehejte.
- Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle a polovinu mandlových lupínků a promíchejte.
- Nakonec přidejte mléko a promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru asi 20 cm.
- Na vrch těsta naskládejte oloupané a na poloviny nakrájené hrušky a mírně je zatlačte, aby stále vykukovaly nad hladinu těsta.
- Pečte na 180 °C po dobu 25 minut.
- Poté koláč vytáhněte z trouby, posypejte zbytkem mandlových lupínků a vanilkovým cukrem a dejte péct ještě na dalších 10 minut.

Videorecept zde:
Jednoduchý hruškový koláč na plech
Nemáte dortovou formu? Nevadí. Upečte si tento jednoduchý koláč z plechu. Je to klasika, která nezklame, a možná i nadmíru překvapí.
Ingredience:
- 3 vejce
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g cukru
- 100 g másla
- 150 ml mléka
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového cukru
Na náplň:
- 5-7 hrušek
Postup:
- Vejce rozšlehejte spolu s cukrem do bílé pěny.
- Přidejte rozpuštěné máslo smíchané s mlékem.
- Přisypejte všechny suché ingredience, důkladně promíchejte a těsto nalijte na pečicím papírem vyložený nebo máslem vymazaný plech o rozměrech cca 20×30 cm.
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky a naskládejte na těsto.
- Pečte při 200°C po dobu asi 25-30 minut.

Koláč podávejte se svým oblíbeným nápojem, třeba kávou. Připravit si ji můžete v jednom z kávovarů Sencor z naší recenze.
Hruškový koláč s drobenkou
Drobenkové koláče jsou pro nás dobře známé a oblíbené. Pokud vás honí mlsná na křupavou a máslem voňavou drobenku, neodolávejte dlouho. Už jste vyzkoušeli hruškovou variantu?
Ingredience:
- 125 g změklého a na kostičky nakrájeného másla
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 a ½ lžíce mletých mandlí
- ½ hrnku mléka
- 2 hrušky
Na drobenku:
- ½ hrnku hladké mouky
- 1 a ½ lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 60 g změklého a na kostičky nakrájeného másla
Postup:
- Máslo, cukr a vanilkový extrakt rozmixujte do hladké, bílé pěny.
- Přidejte vejce jedno po druhém, důkladně promixujte.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva, mleté mandle a důkladně promíchejte.
- Přidejte oloupané a na kousky nakrájené hrušky, přilijte mléko a promíchejte.
- Drobenku si připravte smícháním mouky, cukru a kypřícího prášku.
- Přidejte na kostky nakrájené změklé máslo a rukou promíchejte.
- Těsto si nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
- Na vrch těsta nasypte drobenku.
- Dejte péct na 160 °C na dobu 40 minut.
- Koláč hlídejte, někdy je hotový dříve.

Tip: Máte rádi drobenkové koláče? Ochutnejte některé z našich koláčů s drobenkou v různých variantách.
Francouzský hruškový koláč s mandlemi
Určitě znáte francouzské koláče a páje. Kdo milujete sladké pochoutky, ochutnejte tento koláč z hrušek. Máme pro vás i návod na Crème Fraîche. A pokud se vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny nebo šlehačka.
Ingredience:
- ½ hrnku změklého másla
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ⅓ hrnku mouky – hladká a polohrubá (50:50)
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku zakysané smetany
Na náplň:
- 3 hrušky
Na posypaní:
- ¼ hrnku cukru krupice
- mandlové plátky (kdo chce)
Postup:
- Hrušky si oloupejte nebo nechte se slupkou, překrojte vertikálně na poloviny, vyjměte jadřinec.
- Poloviny hrušek pak nakrájejte na vertikální plátky o tloušťce asi 0,5 cm.
- Na pečení je ideální zvolit dortovou formu o velikost zhruba 25 cm.
- Formu si vymažte máslem a vysypte moukou.
- Na dno formy vyskládejte plátky hrušek do vějíře kolem okrajů dna.
- Prostředek nechte volný.
- Nachystejte si těsto. Ve velké míse smíchejte máslo a 1 hrnek cukru a vyšlehejte do hladké, bílé pěny (trvá to asi 5 minut).
- Přidejte vajíčka jedno po druhém, mezitím šlehejte.
- Přidejte vanilku, promíchejte.
- V jiné míse si smíchejte mouky s práškem do pečiva a solí.
- Po částech přimíchávejte moučnou směs do máslového těsta střídavě se zakysanou smetanou.
- Hotové těsto nalijte na hrušky a rozetřete.
- Neděste se, že je těsta málo, normálně sotva pokryje hrušky.
- Posypte ¼ hrnku cukru a mandlovými lupínkami.
- Pečte po dobu 35-40 minut na 175 °C.
- Po upečení nechte zchladit.
- Nejlépe chutná teplý s crème Fraîche.

Tip: Máte chuť na něco slaného? Velice famózní jsou také francouzské slané quiche koláče. Zkuste si je upéct!
Recept na Crème Fraîche
Ingredience:
- 1 hrnek smetany ke šlehání min. 35%
- 2 lžíce dobře promíchaného podmáslí
Postup:
- Smíchejte důkladně tyto 2 ingredience a nalijte do zavařovací sklenice, vrch zakryjte vzdušnou tkaninou a připevněte gumičkou nebo provázkem.
- Takto nechte stát při pokojové teplotě 12-24 hodin.
- Konzistence by měla být krémová, nikoliv tuhá.
Pokud máte bohatou úrodu hrušek a nevíte, co z nich udělat, klidně experimentujte a podívejte se, jak si vytvořit výborné zdravé smoothie z hrušek nebo jablečné dorty, kde můžete s klidem jablko zaměnit za hrušku.
Jablka a hrušky totiž tvoří báječnou partii.