Recepty na koláče z hrušek v 7 lahodných variantách

Co třeba vyzkoušet hruškový koláč?

Hruška je pro nás velice dostupnou surovinou a zároveň se z ní dají vytvořit dokonalé recepty.

A pokud máte úrodu na zahrádce, využijte toho a pusťte se do pečení.

Obrácený hruškový koláč

Je libo koláč z hrušek ve vegan variantě? Ani to není problém. Ochutnejte tento luxusní recept. A proč se mu vůbec říká obrácený? Tak se na to podívejte a zjistěte to!

Ingredience:

  • 2 hrušky 
  • 3 lžíce javorového sirupu

Tekuté ingredience: 

  • ¾ hrnku sojového, mandlového nebo kokosového (pro nevegany obyčejného kravského) mléka 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • ⅓ hrnku cukru 
  • ¼ hrnku oleje 

Suché ingredience:

  • ¾ hrnku hladké mouky 
  • ¾ hrnku polohrubé (špaldové) mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • ¼ lžičky jedlé sody 
  • ½ lžičky soli 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 lžička skořice 

Postup:

  • Dortovou formu o průměru asi 23 cm si vyložte pečicím papírem. 
  • Hrušky si oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  • Ty pak dle libosti vyskládejte (třeba do kruhu) na dno dortové formy. Nějaké kousky hrušky si nechte bokem na pyré (potřebujeme jej ¼ hrnku)
  • Takto nadekorované hrušky polijte javorovým sirupem nebo posypejte cukrem. 
  • Připravte si pyré ze zbytku hrušek.  
  • Dejte je do mixéru spolu s 1-2 lžičkami vody a rozmixujte na hladké pyré. 
  • Odměřte si ¼ hrnku a přidejte jej ke všem tekutým ingrediencím, promíchejte. 
  • Suché ingredience (kromě mouky) si smíchejte. 
  • Poté k nim přidejte dohromady 1 a ¼ hrnku mouky a promíchejte. 
  • Suché ingredience přidejte k tekutým a dle potřeby ještě opatrně přisypávejte zbytek mouky, aby těsto nebylo příliš husté. 
  • Hotové těsto nalijte na hrušky a dejte péct. 
  • Pečte na 180 °C po dobu 35-40 minut. 
obrácený hruškový koláč
Zdroj: marthastewart.com

Tak už víte proč je obrácený? Ano! Tím, že hrušky vyskládáte jako první a poté se teprve zalijí těstem. Klasicky to děláváme naopak.

Zdravý hruškový koláč s tvarohem

Tento hruškový koláč s tvarohem je doslova gurmánský kousek. Hrušky se připravují na bílém víně.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky 
  • 50 g mletých mandlí 
  • 65 g cukru
  • špetka soli 
  • 1 vejce
  • 130 g másla 

Na náplň:

  • 700 ml suchého bílého vína 
  • 1 celá skořice 
  • 4 hřebíčky
  • ⅛ lžičky kardamomu
  • 1 vanilkový lusk
  • 225 g cukru
  • 5 hrušek
  • 8 plátků želatiny 
  • 500 g tvarohu
  • 2 lžíce citronové šťávy 
  • 100 ml smetany ke šlehání 

Postup:

  • Připravte si těsto smícháním všech suchých ingrediencí. 
  • Přidejte vejce, promíchejte a přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo. 
  • Vše důkladně smíchejte, udělejte bochánek, zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice. 
  • Do hrnce si nalijte víno, přidejte cukr, koření a přiveďte směs k varu. 
  • Nechte probublávat asi 10 minut. 
  • Poté do hrnce přidejte oloupané, na poloviny nakrájené hrušky bez jadřince.
  • Nechte vařit ještě 5 minut, potom odstavte z hořáku. 
  • Želatinové plátky dejte nabobtnat do studené vody. 
  • Vychlazené těsto rozválejte dle velikosti dortové formy tak, aby mírně přesahovalo její horní okraje. 
  • Těsto propíchejte vidličkou, dejte na něho pečicí papír a nasypte na něj k zatížení fazole nebo jinou luštěninu. 
  • Pečte při 180 °C po dobu 20 minut. 
  • Mezitím si nachystejte náplň. 
  • Hrušky vyndejte ze šťávy, polovinu z nich nakrájejte na kostičky a polovinu z nich rozmačkejte na pyré. 
  • Smíchejte tvaroh, cukr a citronovou šťávu. 
  • Z této směsi si odeberte 2 lžíce a dejte v rendlíku pomalu ohřívat, k teplé směsi přidejte vymačkané plátky želatiny a nechte rozpustit. 
  • Tuto směs přidejte ke zbytku tvarohu a důkladně promíchejte. 
  • Náplň si rozdělte na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidejte hruškové pyré a navrstvěte na upečený korpus. 
  • Druhou část náplně smíchejte s kostičkami hrušek a vyšlehanou šlehačkou. 
  • Navršte na první patro náplně. 
  • Dejte na 3 hodiny vychladit do lednice a můžete podávat. 
Cheesecake s hruškami
Zdroj: rhodesquuality.com

Tip: Máte rádi moučníky s tvarohem? Inspirujte se a pusťte se do pečení.

Hrníčkový hruškový koláč

Leží vám hrušky ladem? Nenapadá vás, co z nich připravit? Co takhle vyzkoušet tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je naprosto jednoduchý a rychlý díky tomu, že se nic nemusí vážit. Stačí klasický hrnek.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 1 malá lžička soli
  • ⅔ hrnku vychladlého rostlinného tuku (Hera) 
  • ½ hrnku ledové vody

Na náplň: 

  • ½ hrnku cukru 
  • ¼ hrnku hladké mouky 
  • ¼ lžičky mleté skořice 
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 8 ks hrušek 
  • 1 lžíce másla 

Na mléčnou glazuru:

  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce cukru 
  • 1 lžíce másla 

Postup:

  • V míse si smíchejte mouky se solí, poté přidejte na kostičky nakrájený tuk a míchejte nejlépe vidličkou. 
  • Těsto by se nemělo míchat příliš dlouho, mělo by si zachovat strukturu podobnou drobence. 
  • Poté přidejte ledovou vodu a těsto promíchejte, ať se vše spojí. 
  • Nakonec jej rozdělte na 2 poloviny. Z každé poloviny udělejte placku, zabalte je do potravinové fólie a dejte do chladničky na 30 minut. 
  • Hrušky si oloupejte, vyloupněte jadřince a nakrájejte na cca 1 cm hrubé plátky. 
  • V míse si smíchejte mouku, cukr, skořici, hřebíček a přidejte hrušky. 
  • Vše důkladně promíchejte. 
  • Na pomoučeném vále si vyválejte vychladlé těsto, aby mělo průměr asi 30 cm.
  • Využijte kulatý plech na francouzský koláč o průměru zhruba 25 cm. 
  • Jedno těsto dejte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornímu okraji. 
  • Na těsto položte hruškovou náplň a navrch dejte na kostičky nakrájené máslo. 
  • Druhé těsto si vyválejte na asi 25 cm placku, dejte ji na vrch páje a spojte okraje dohromady. 
  • Vrchní část ozdobně propíchejte nožem a připravte si glazuru. 
  • Smíchejte si v misce na glazuru potřebné suroviny a potřete jí povrch páje. 
  • Pečte na 175 °C po dobu asi 50 minut, průběžně kontrolujte.
hruškový páj z křehkého těsta
Zdroj: canolaeatwell.com

Tip: Vyzkoušejte i naše ovocné bublaniny na mnoho způsobů. Třeba objevíte něco lahodného.


Křehký hruškový koláč s mandlemi

Kombinace hrušek a mandlí nezní vůbec špatně, co? Přemýšlíte, co si upéct ke kafíčku? Tak proč nevyzkoušet tento skvělý dezert? Máme pro vás i videorecept, pečení může být o to snazší.

Ingredience:

  • 2 vejce 
  • ½ hrnku másla 
  • ½ hrnku cukru 
  • ⅓ hrnku hladké mouky 
  • 1 hrnek mletých mandlí 
  • 1 a ½ hrnku mandlových lupínků
  • 3 hrušky 
  • 1-2 lžičky mléka 
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
  • 1-2 lžičky vanilkového cukru
  • ½ lžičky prášku do pečiva 

Postup:

  • Cukr s máslem si vyšlehejte do nadýchané pěny. 
  • Přidejte vanilkový extrakt nebo pastu, zamíchejte. 
  • Přidejte vejce jedno po druhém, prošlehejte. 
  • Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle a polovinu mandlových lupínků a promíchejte. 
  • Nakonec přidejte mléko a promíchejte. 
  • Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru asi 20 cm. 
  • Na vrch těsta naskládejte oloupané a na poloviny nakrájené hrušky a mírně je zatlačte, aby stále vykukovaly nad hladinu těsta. 
  • Pečte na 180 °C po dobu 25 minut.
  • Poté koláč vytáhněte z trouby, posypejte zbytkem mandlových lupínků a vanilkovým cukrem a dejte péct ještě na dalších 10 minut. 
hruškový koláč s mandlemi
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Videorecept zde:

Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Jednoduchý hruškový koláč na plech

Nemáte dortovou formu? Nevadí. Upečte si tento jednoduchý koláč z plechu. Je to klasika, která nezklame, a možná i nadmíru překvapí. 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 300 g hladké mouky 
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru
  • 100 g másla 
  • 150 ml mléka
  • 3 lžičky prášku do pečiva 
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Na náplň: 

  • 5-7 hrušek 

Postup:

  • Vejce rozšlehejte spolu s cukrem do bílé pěny. 
  • Přidejte rozpuštěné máslo smíchané s mlékem. 
  • Přisypejte všechny suché ingredience, důkladně promíchejte a těsto nalijte na pečicím papírem vyložený nebo máslem vymazaný plech o rozměrech cca 20×30 cm. 
  • Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky a naskládejte na těsto.
  • Pečte při 200°C po dobu asi 25-30 minut. 
hruškový koláč z plechu
Zdroj: culinaryginger.com

Koláč podávejte se svým oblíbeným nápojem, třeba kávou. Připravit si ji můžete v jednom z kávovarů Sencor z naší recenze.

Hruškový koláč s drobenkou

Drobenkové koláče jsou pro nás dobře známé a oblíbené. Pokud vás honí mlsná na křupavou a máslem voňavou drobenku, neodolávejte dlouho. Už jste vyzkoušeli hruškovou variantu?

Ingredience:

  • 125 g změklého a na kostičky nakrájeného másla 
  • ¾ hrnku cukru krupice 
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 1 hrnek hladké mouky 
  • 1 prášek do pečiva 
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 1 a ½ lžíce mletých mandlí 
  • ½ hrnku mléka 
  • 2 hrušky 

Na drobenku:

  • ½ hrnku hladké mouky 
  • 1 a ½ lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky prášku do pečiva 
  • 60 g změklého a na kostičky nakrájeného másla 

Postup:

  • Máslo, cukr a vanilkový extrakt rozmixujte do hladké, bílé pěny. 
  • Přidejte vejce jedno po druhém, důkladně promixujte. 
  • Přidejte mouku, prášek do pečiva, mleté mandle a důkladně promíchejte. 
  • Přidejte oloupané a na kousky nakrájené hrušky, přilijte mléko a promíchejte. 
  • Drobenku si připravte smícháním mouky, cukru a kypřícího prášku. 
  • Přidejte na kostky nakrájené změklé máslo a rukou promíchejte. 
  • Těsto si nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. 
  • Na vrch těsta nasypte drobenku. 
  • Dejte péct na 160 °C na dobu 40 minut. 
  • Koláč hlídejte, někdy je hotový dříve. 
koláč s hruškami a drobenkou
Zdroj: thebusybaker.ca

Tip: Máte rádi drobenkové koláče? Ochutnejte některé z našich koláčů s drobenkou v různých variantách.

Francouzský hruškový koláč s mandlemi

Určitě znáte francouzské koláče a páje. Kdo milujete sladké pochoutky, ochutnejte tento koláč z hrušek. Máme pro vás i návod na Crème Fraîche. A pokud se vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny nebo šlehačka. 

Ingredience:

  • ½ hrnku změklého másla 
  • 1 hrnek cukru krupice 
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 a ⅓ hrnku mouky – hladká a polohrubá (50:50)
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva 
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku zakysané smetany 

Na náplň:

  • 3 hrušky 

Na posypaní:

  • ¼ hrnku cukru krupice 
  • mandlové plátky (kdo chce) 

Postup:

  • Hrušky si oloupejte nebo nechte se slupkou, překrojte vertikálně na poloviny, vyjměte jadřinec.
  • Poloviny hrušek pak nakrájejte na vertikální plátky o tloušťce asi 0,5 cm. 
  • Na pečení je ideální zvolit dortovou formu o velikost zhruba 25 cm. 
  • Formu si vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Na dno formy vyskládejte plátky hrušek do vějíře kolem okrajů dna. 
  • Prostředek nechte volný.
  • Nachystejte si těsto. Ve velké míse smíchejte máslo a 1 hrnek cukru a vyšlehejte do hladké, bílé pěny (trvá to asi 5 minut). 
  • Přidejte vajíčka jedno po druhém, mezitím šlehejte. 
  • Přidejte vanilku, promíchejte. 
  • V jiné míse si smíchejte mouky s práškem do pečiva a solí. 
  • Po částech přimíchávejte moučnou směs do máslového těsta střídavě se zakysanou smetanou. 
  • Hotové těsto nalijte na hrušky a rozetřete. 
  • Neděste se, že je těsta málo, normálně sotva pokryje hrušky. 
  • Posypte ¼ hrnku cukru a mandlovými lupínkami. 
  • Pečte po dobu 35-40 minut na 175 °C.
  • Po upečení nechte zchladit. 
  • Nejlépe chutná teplý s crème Fraîche. 

Tip: Máte chuť na něco slaného? Velice famózní jsou také francouzské slané quiche koláče. Zkuste si je upéct!

Recept na Crème Fraîche

Ingredience: 

  • 1 hrnek smetany ke šlehání min. 35%
  • 2 lžíce dobře promíchaného podmáslí

Postup:

  • Smíchejte důkladně tyto 2 ingredience a nalijte do zavařovací sklenice, vrch zakryjte vzdušnou tkaninou a připevněte gumičkou nebo provázkem. 
  • Takto nechte stát při pokojové teplotě 12-24 hodin. 
  • Konzistence by měla být krémová, nikoliv tuhá. 

Pokud máte bohatou úrodu hrušek a nevíte, co z nich udělat, klidně experimentujte a podívejte se, jak si vytvořit výborné zdravé smoothie z hrušek nebo jablečné dorty, kde můžete s klidem jablko zaměnit za hrušku.

Jablka a hrušky totiž tvoří báječnou partii.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X