Jahody ve sladkých dezertech – ty nejlepší recepty

Jahodová sezóna právě vrcholí. Na našich zahrádkách dozrávají sladké červené plody a kdo nemá možnost vypěstovat si jahody vlastní, může si koupit košíky jahod v obchodě. Díky své vůni, barvě a chuti jsou jahody vítanou složku různých moučníků, pohárů, zmrzlin, sladkých knedlíků či omáček na knedlíky a řady dalších pochoutek. K jejich uchování pro použití i mimo hlavní sezónu se jahody konzervují.

1. Domácí jahodová marmeláda

Pokud máte doma hromadu jahod ze zahrádky a nevíte co s nimi, připravte si tuto skvělou marmeládu.

INGREDIENCE :

  • 1 kg jahod
  • 750 g krupicového cukru nebo i hnědého
  • šťáva z 1 velkého citronu

POSTUP :

  1. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky.
  2. Zasypeme je cukrem.
  3. Přilijeme šťávu z citronu.
  4. Dáme do hrnce a  postavíme na zdroj tepla a začneme zahřívat.
  5. Od bodu varu vaříme 20  minut.
  6. Marmeládu hlídáme a neustále mícháme.
  7. Uvařenou, horkou marmeládou naplníme připravené sterilizované skleničky pomocí nálevky s širokým otvorem.
  8. Sklenice uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme je tak asi 15 minut.
  9. Pak je obrátíme a necháme vychladnout.

Domácí jahodová marmeláda

zdroj : happyfoodstube.com

2. Jahodová bublanina

Využijte sezónní ovoce a zkuste si upéct lahodný a jemný moučník se šťavnatými jahodami.

INGREDIENCE :

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 170 g cukru moučka
  • 1  vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg jahod

POSTUP :

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  3. Žloutky ušleháme společně s cukrem do pěny.
  4. Přidáme změklé máslo a promícháme.
  5. Do mouky vsypeme kypřící prášek do pečiva a vanilkový cukr.
  6. Do první vaječné směsi vlijeme 150 ml mléka, mícháme a postupně přidávejte mouku.
  7. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
  8. Vlijeme na vymazaný a hrubou moukou či krupicí vysypaný plech.
  9. Bohatě poklademe očištěnými jahodami. Aby jahody nepropadly během pečení dolů, obalíme je v hrubé mouce.
  10. Pečeme na 170° C asi 30 minut.

Jahodová bublanina

zdroj : receptyzmojejkuchyne.blogspot.com

Víte že, jahody mají největší antioxidační účinek z veškerého ovoce. Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy (ukládání cholesterolu ve stěnách arterií, jejich postupné ztvrdnutí a zužování).

Jahody působí diureticky (zvyšují produkci moči) a podporují vylučování kyseliny močové. Proto se doporučují při dně a dnové artritidě.

3. Pařížské jahodové řezy

Sladké potěšení, které udělá radost celé vaši rodině, jsou vhodné i pro slavnostnější příležitost.

INGREDIENCE :

  • 8 vajec
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 salko
  • 250 g másla
  • 2 šlehačky
  • 1500 g čerstvých jahod
  • 100 g čokolády
  • 100 g cukru moučka

POSTUP :

  1. Den před pečením si uvaříme salko, vaříme ho asi 2 hodiny.
  2. Také si připravíme čokoládovou šlehačku.
  3. Šlehačku dáme vařit, přidáme nalámanou čokoládu, 100 g cukru a necháme přejít varem.
  4. Vychladíme, uložíme do chladničky.
  5. Žloutky se 150 g cukru vyšleháme do pěny, postupně přidáme prosátou mouku a nakonec sníh z bílků.
  6. Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
  7. Pečeme při 180 °C asi 11 – 12 minut.
  8. Piškot necháme v plechu vychladnout.
  9. Máslo a cukr vyšleháme do pěny, přidáme uvařené salko a krém natřeme na piškot.
  10. Na krém hustě poklademe umyté, očištěné a osušené jahody.
  11. Čokoládovou šlehačku vyšleháme a natřeme na jahody.
  12. Vrch ozdobíme strouhanou čokoládou a zákusek necháme ztuhnout v chladničce.
  13. Nakrájíme a ozdobíme čerstvými jahodami.

jahodové řezy

zdroj : recepty-fotky.chytrazena.cz

4. Jahodový koláč

Snadný a rychlý recept, kterým ohromíte nejen děti.

INGREDIENCE :

  • 150 g celozrnné mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 65 másla
  • 500 ml mléka
  • 1 vanička jemného tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 balíček červeného dortového želé
  • 1 balíček vanilkového pudinku

POSTUP :

  1. Z mouky, vajíček, cukru, změklého másla a na špičku nože prášků do pečiva vypracujeme těsto.
  2. Rozválíme do tvaru kruhu a vložíme do kulaté formy, těsto vmačkáme i k okrajům formy.
  3. Těsto propíchneme vidličkou a dáme péct na 10 minut při teplotě 180°C.
  4. Připravíme si pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku.
  5. Do něj vmícháme tvaroh se zakysanou smetanou.
  6. Vytáhneme těsto z trouby, na něj klademe tvarohovou směs rozložíme část nakrájených jahod.
  7. Pečeme asi 50 minut při teplotě 160 °C.
  8. Koláč necháme vychladnout, navrch klademe nakrájené jahody a zalijeme červeným želé připraveným hle návodu.
  9. Dáme zatuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny.

Jahodový koláč

zdroj : tortyodmamy.sme.sk

5. Domácí jahodová zmrzlina s mátou

Máte chuť na domácí zmrzlinu, ale nemáte zmrzlinovač ? Nevadí, stačí mít výkonný mixér a můžete se pustit do přípravy této skvělé zmrzliny.

INGREDIENCE :

  • 1 kg kilo mražených jahod
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 250 g jogurt řeckého typu

POSTUP :

  1. Všechny ingredience důkladně rozmixujeme.
  2. Pokud chceme zmrzlinu sladší, můžeme dosladit trochu cukru.
  3. Dáme do mrazničky alespoň na 2 hodiny.
  4. Před podáváním dozdobte ještě další trochou čerstvé máty.

 

Domácí jahodová zmrzlina s mátou

zdroj : spicehunter.com

Z jahod lze rozmixováním bleskově připravit koktejl s mlékem, s přidáním trochy ledu získáme v horkých dnech velmi osvěžující nápoj.

Stejně tak rychle můžeme připravit i studenou polévku, studenou nebo teplou omáčku na polévání palačinek, lívanců nebo malých knedlíčků.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *