Chtěli byste ochutnat maso ze srny, ale nevíte jak na to?
Nezoufejte my jsme pro vás připravili ty nejlepší recepty na srčí kýtu.
Zkuste je všechny v kombinaci s těmi nejlepšími víny.
Jaké vybrat najdete na konci článku!
Srnčí kýta vařená na seně s pečeným celerem a dušeným červeným zelím
Pepřová řeřicha a kořeněné zelí dodávají tomuto jídlu s kýtou ze srny nádherně podzimní nádech. Nebojte se experimentovat a připravte si i další lahodné recepty alá zvěřina podle nás!
Co budeme potřebovat
- 500 g srnčí kýty
- 120 g čerstvého sena
- 100 g másla
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Na omáčku
- 500 g srnčích odřezků
- 40 g másla
- 50 g šalotky
- 3 stroužky česneku
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce řeřichy
- lžička másla
Na zelí
- 1 špetka hřebíčku
- 2 hvězdičky anýzu
- 1 tyčinka skořice
- 450 g červeného zelí
- 100 ml malinového octa
- 135 g džemu z červeného rybízu
- pepř
- sůl
Na celer
- 1/2 celeru
- 100 ml oleje
- 120 g másla
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Postup
- Na přípravu zvěřinové omáčky orestujte odřezky ze zvěřiny na 30 g másla, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
- Přidejte šalotku, česnek a hnědý kuřecí vývar, přiveďte k varu a vařte do konzistence omáčky.
- Chcete-li připravit pečený celer, oloupejte celer a nakrájejte ho na 8 cm kousky. Celé je osmahněte na oleji.
- Přidejte máslo a tymián, ztlumte teplotu a pomalu vařte, celou dobu podlévejte do měkka, což by mělo trvat asi 20 minut.
- Chcete-li připravit červené zelí, zavažte koření do kousku mušelínu. Smíchejte všechny ingredience v pánvi s kořením v mušelínu, přikryjte a pomalu vařte asi 1 hodinu, dokud nezměknou.
- Sundáme poklici a dusíme, dokud nevznikne řídký sirup. Dochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte pánev a srnčí maso na trošce oleje po celém povrchu krátce orestujte.
- Polovinu sena dejte do velké pánve s poklicí. Srnčí maso potřete 80 g másla a položte na seno
- Navrch nasypte zbytek sena a přiklopte pokličkou.
- Vařte v předehřáté troubě na 180 stupňů 14-16 minut.
- Nechte alespoň 20 minut odpočívat, poté okořeňte a znovu krátce osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje a másla.
- Zvěřinovou omáčku prohřejte, přidejte kousek másla a řeřichu.
- Chcete-li podávat, srnčí kýtu nakrájejte, navrch nasypte trochu červeného zelí a na závěr naaranžujte celer a přelijte omáčkou.
Kýtu ze srnčího masa podávejte s klasickým houskovým knedlíkem, bramborovými chlupatými knedlíky nebo s nadýchanou rýží. Všechny recepty najdete u nás a jsou prvotřídní.

Pečená kýta ze srny s rozmarýnem a česnekovými pečenými bramborami
Klíčem k tomuto receptu na zvěřinovou kýtu je marináda, která maso nejen ochutí, ale udržuje ho při vaření vláčné a zajišťuje, že se nevysuší. Maso opravdu stačí nechat v troubě 25–30 minut, jinak můžete riskovat vysušení. A 20 minut odpočinku zajistí, že maso zůstane měkké a jemné. Pro další inspiraci se podívejte na tyto recepty na srnčí maso.
Co budeme potřebovat
Na brambory
- 1 kg brambor
- 150 ml oleje
- 4 snítky rozmarýnu
- 8 stroužků česneku
Na marinádu
- 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 4 lžíce šťávy z granátového jablka
- 1 lžíce jalovcových bobulí
- 1/2 lžičky mleté skořice
- tymián
- 2 velké snítky rozmarýnu
- 1/2 citronu (šťáva)
- 2 lžíce oleje
Na zvěřinu
- 1,5 kg srnčí kýty
- 1 lžíce oleje
Na omáčku
- 150 ml červeného vína
Postup
- Brambory nakrájíme na 4 cm kousky a uvařte ve ve vodě.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Do plechu přidejte olej, brambory, rozmarýn, česnek a vydatně posypte solí.
- Pečte 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a nebudou křupavé.
- Smíchejte všechny ingredience na marinádu v misce dostatečně velké, aby se do ní maso vešlo, s 1 lžičkou jemné soli a 1/2 lžičky mletého černého pepře.
- Vložte maso do mísy, vmasírujte do něj marinádu a nechte chladit alespoň 6 hodin nebo přes noc.
- Maso vyjměte z lednice alespoň 1 hodinu před vařením.
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Vyjměte maso z mísy a potřete dno pekáčku marinádou.
- Maso ochutíme 1 lžičkou soli.
- Na pánvi rozehřejte olej a maso na něm pár minut z obou stran opečte, aby získalo barvu. Poté ho položte naplocho na pečicí plech na marinádu.
- Pečte 25–30 minut pro stupeň rare až medium rare.
- Maso vyjměte na talíř a před krájením nechte alespoň 20 minut na teplém místě odpočívat.
- Mezitím přilijte víno do marinády v pekáči.
- Položte ho na plotnu na vysokou teplotu.
- Omáčku necháme mírně zredukovat a poté scedíme.

Objevte podobné tipy
Pečené srnčí maso s červenou řepou, šalotkou a křenem
Srnčí kýta patří a recepty na její přípravu se se stávají stále oblíbenějšími! A není divu. Je to opravdu delikatesa, kterou byste měli ochutnat i vy! Tak jako by vám neměly uniknout recepty na guláš z divočáka, to je také lahůdka.
Co budeme potřebovat
- 500 g červené řepy (nakrájené na klínky)
- 4 bobkové listy
- 6 snítek tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1,3 kg srnčí kýty
- 4 bobule jalovce
- 12 šalotek
- 50 g másla
- 250 ml portského vína
Na omáčku
- 3 snítky tymiánu
- 4 jalovcové bobule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce džemu z červeného rybízu
- 500 ml hovězího vývaru
Na křen
- 6 lžic křenové omáčky
- 150 g crème fraîche (čerstvého sýra)
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Do zapékací mísy vložte červenou řepu s 1 bobkovým listem a polovinou tymiánu.
- Zakápněte polovinou olivového oleje, okořeňte a promíchejte.
- Pevně zakryjte alobalem a pečte v troubě 35 minut nebo do měkka.
- Troubu zapněte na 220 °C.
- Srnčí bohatě okořeňte a vetřete mleté jalovcové bobule.
- Do hrnce nebo pekáče přidejte maso a šalotku a za častého obracení 5 minut opékejte, dokud maso ze všech stran nezhnědne.
- Přidejte červenou řepu a šťávu a na zeleninu dejte maso.
- Maso potřete máslem a vršek potřete zbytkem bobkových listů a tymiánem.
- Přelijte vínem.
- Dejte do trouby na 20 minut, pak podlévejte šťávou a stáhněte teplotu na 160°C.
- Pečte dalších 8 – 10 minut.
- Mezitím si připravte křenový krém. Smíchejte křen a crème fraîche.
- Maso vyjměte z plechu, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat někde v teple. Zeleninu vyjměte, její šťávu nechte v plechu a udržujte v teple.
- Pro přípravu omáčky přidejte do formy tymián, jalovec a česnek, vmíchejte želé z červeného rybízu, poté přidejte hovězí vývar a vařte 10–15 minut, aby vznikla chutná omáčka.
- Zvěřinu nakrájejte a podávejte s červenou řepou, šalotkou, omáčkou a křenem, případně přidejte dušené zelí a kaši nebo opečené brambory.
Tento recept na skrčí kytu je dokonalý i v tom, že lze všechny ingredience vhodit do pomalého hrnce a uvařit do měkka. Jaký ale je ten nejlepší elektrický hrnec? To se dozvíte v naší recenzi.

Jaké víno spárovat se srnčím masem?
Srnčí maso se často griluje nebo se zapéká a duší. I když je to docela libové maso, je také docela bohaté a hravé ve své chuti, takže nalezení dobrého vína do páru může být trochu problém. Dodržujte tato obecná pravidla a vždy se vydáte správnou cestou.
- Srnčí maso je červené maso, proto se obecně doporučuje, abyste se při hledání vína drželi červeného
- Má tendenci se dobře párovat s relativně výraznými červenými víny, které odpovídají jeho zemité chuti.
- Zvěřině také obvykle prospívají příchutě tmavého ovoce, jako jsou třešně a ostružiny.
- Vyhněte se všemu příliš tříslovitému.
Jaká vína vyzkoušet?
- Côtes du Rhône (Grenache)
- Pinot Noir
- Zinfandel
- Shiraz
- Barolo