Toužíte ochutnat recepty na kýtu ze srnčího masa? Máme pro vás ty nejlepší varianty s tímto masem

Chtěli byste ochutnat maso ze srny, ale nevíte jak na to?

Nezoufejte my jsme pro vás připravili ty nejlepší recepty na srčí kýtu.

Zkuste je všechny v kombinaci s těmi nejlepšími víny.

Jaké vybrat najdete na konci článku!

Srnčí kýta vařená na seně s pečeným celerem a dušeným červeným zelím

Pepřová řeřicha a kořeněné zelí dodávají tomuto jídlu s kýtou ze srny nádherně podzimní nádech. Nebojte se experimentovat a připravte si i další lahodné recepty alá zvěřina podle nás!

Co budeme potřebovat

  • 500 g srnčí kýty
  • 120 g čerstvého sena
  • 100 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Na omáčku

  • 500 g srnčích odřezků
  • 40 g másla
  • 50 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce řeřichy
  • lžička másla

Na zelí

  • 1 špetka hřebíčku
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 1 tyčinka skořice
  • 450 g červeného zelí
  • 100 ml malinového octa
  • 135 g džemu z červeného rybízu
  • pepř
  • sůl

Na celer

  • 1/2 celeru
  • 100 ml oleje
  • 120 g másla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Postup

  • Na přípravu zvěřinové omáčky orestujte odřezky ze zvěřiny na 30 g másla, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
  • Přidejte šalotku, česnek a hnědý kuřecí vývar, přiveďte k varu a vařte do konzistence omáčky.
  • Chcete-li připravit pečený celer, oloupejte celer a nakrájejte ho na 8 cm kousky. Celé je osmahněte na oleji.
  • Přidejte máslo a tymián, ztlumte teplotu a pomalu vařte, celou dobu podlévejte do měkka, což by mělo trvat asi 20 minut.
  • Chcete-li připravit červené zelí, zavažte koření do kousku mušelínu. Smíchejte všechny ingredience v pánvi s kořením v mušelínu, přikryjte a pomalu vařte asi 1 hodinu, dokud nezměknou.
  • Sundáme poklici a dusíme, dokud nevznikne řídký sirup. Dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte pánev a srnčí maso na trošce oleje po celém povrchu krátce orestujte.
  • Polovinu sena dejte do velké pánve s poklicí. Srnčí maso potřete 80 g másla a položte na seno
  • Navrch nasypte zbytek sena a přiklopte pokličkou.
  • Vařte v předehřáté troubě na 180 stupňů 14-16 minut.
  • Nechte alespoň 20 minut odpočívat, poté okořeňte a znovu krátce osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje a másla.
  • Zvěřinovou omáčku prohřejte, přidejte kousek másla a řeřichu.
  • Chcete-li podávat, srnčí kýtu nakrájejte, navrch nasypte trochu červeného zelí a na závěr naaranžujte celer a přelijte omáčkou.

Kýtu ze srnčího masa podávejte s klasickým houskovým knedlíkem, bramborovými chlupatými knedlíky nebo s nadýchanou rýží. Všechny recepty najdete u nás a jsou prvotřídní.

Srnčí maso se zelím a opečeným bramborem.
Zdroj: greatbritishchefs.com

Pečená kýta ze srny s rozmarýnem a česnekovými pečenými bramborami

Klíčem k tomuto receptu na zvěřinovou kýtu je marináda, která maso nejen ochutí, ale udržuje ho při vaření vláčné a zajišťuje, že se nevysuší. Maso opravdu stačí nechat v troubě 25–30 minut, jinak můžete riskovat vysušení. A 20 minut odpočinku zajistí, že maso zůstane měkké a jemné. Pro další inspiraci se podívejte na tyto recepty na srnčí maso.

Co budeme potřebovat

Na brambory

  • 1 kg brambor
  • 150 ml oleje
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 8 stroužků česneku

Na marinádu

  • 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 4 lžíce šťávy z granátového jablka
  • 1 lžíce jalovcových bobulí
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • tymián
  • 2 velké snítky rozmarýnu
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • 2 lžíce oleje

Na zvěřinu

  • 1,5 kg srnčí kýty
  • 1 lžíce oleje

Na omáčku

  • 150 ml červeného vína

Postup

  • Brambory nakrájíme na 4 cm kousky a uvařte ve ve vodě.
  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Do plechu přidejte olej, brambory, rozmarýn, česnek a vydatně posypte solí.
  • Pečte 25–30 minut, dokud brambory nezezlátnou a nebudou křupavé.
  • Smíchejte všechny ingredience na marinádu v misce dostatečně velké, aby se do ní maso vešlo, s 1 lžičkou jemné soli a 1/2 lžičky mletého černého pepře.
  • Vložte maso do mísy, vmasírujte do něj marinádu a nechte chladit alespoň 6 hodin nebo přes noc.
  • Maso vyjměte z lednice alespoň 1 hodinu před vařením.
  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Vyjměte maso z mísy a potřete dno pekáčku marinádou.
  • Maso ochutíme 1 lžičkou soli.
  • Na pánvi rozehřejte olej a maso na něm pár minut z obou stran opečte, aby získalo barvu. Poté ho položte naplocho na pečicí plech na marinádu.
  • Pečte 25–30 minut pro stupeň rare až medium rare.
  • Maso vyjměte na talíř a před krájením nechte alespoň 20 minut na teplém místě odpočívat.
  • Mezitím přilijte víno do marinády v pekáči.
  • Položte ho na plotnu na vysokou teplotu.
  • Omáčku necháme mírně zredukovat a poté scedíme.
Do růžova upravené srnčí maso obalené v bylinkách s karotkou.
Zdroj: angiesrecipes.blogspot.com

Pečené srnčí maso s červenou řepou, šalotkou a křenem

Srnčí kýta patří a recepty na její přípravu se se stávají stále oblíbenějšími! A není divu. Je to opravdu delikatesa, kterou byste měli ochutnat i vy! Tak jako by vám neměly uniknout recepty na guláš z divočáka, to je také lahůdka.

Co budeme potřebovat

  • 500 g červené řepy (nakrájené na klínky)
  • 4 bobkové listy
  • 6 snítek tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1,3 kg srnčí kýty
  • 4 bobule jalovce
  • 12 šalotek
  • 50 g másla
  • 250 ml portského vína

Na omáčku

  • 3 snítky tymiánu
  • 4 jalovcové bobule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce džemu z červeného rybízu
  • 500 ml hovězího vývaru

Na křen

  • 6 lžic křenové omáčky
  • 150 g crème fraîche (čerstvého sýra)

Postup

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Do zapékací mísy vložte červenou řepu s 1 bobkovým listem a polovinou tymiánu.
  • Zakápněte polovinou olivového oleje, okořeňte a promíchejte.
  • Pevně zakryjte alobalem a pečte v troubě 35 minut nebo do měkka.
  • Troubu zapněte na 220 °C.
  • Srnčí bohatě okořeňte a vetřete mleté jalovcové bobule.
  • Do hrnce nebo pekáče přidejte maso a šalotku a za častého obracení 5 minut opékejte, dokud maso ze všech stran nezhnědne.
  • Přidejte červenou řepu a šťávu a na zeleninu dejte maso.
  • Maso potřete máslem a vršek potřete zbytkem bobkových listů a tymiánem.
  • Přelijte vínem.
  • Dejte do trouby na 20 minut, pak podlévejte šťávou a stáhněte teplotu na 160°C.
  • Pečte dalších 8 – 10 minut.
  • Mezitím si připravte křenový krém. Smíchejte křen a crème fraîche.
  • Maso vyjměte z plechu, přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat někde v teple. Zeleninu vyjměte, její šťávu nechte v plechu a udržujte v teple.
  • Pro přípravu omáčky přidejte do formy tymián, jalovec a česnek, vmíchejte želé z červeného rybízu, poté přidejte hovězí vývar a vařte 10–15 minut, aby vznikla chutná omáčka.
  • Zvěřinu nakrájejte a podávejte s červenou řepou, šalotkou, omáčkou a křenem, případně přidejte dušené zelí a kaši nebo opečené brambory.

Tento recept na skrčí kytu je dokonalý i v tom, že lze všechny ingredience vhodit do pomalého hrnce a uvařit do měkka. Jaký ale je ten nejlepší elektrický hrnec? To se dozvíte v naší recenzi.

Pekáč do trouby s červenou řepou a šalotkou, kolem srnčího masa.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Jaké víno spárovat se srnčím masem?

Srnčí maso se často griluje nebo se zapéká a duší. I když je to docela libové maso, je také docela bohaté a hravé ve své chuti, takže nalezení dobrého vína do páru může být trochu problém. Dodržujte tato obecná pravidla a vždy se vydáte správnou cestou.

  • Srnčí maso je červené maso, proto se obecně doporučuje, abyste se při hledání vína drželi červeného
  • Má tendenci se dobře párovat s relativně výraznými červenými víny, které odpovídají jeho zemité chuti.
  • Zvěřině také obvykle prospívají příchutě tmavého ovoce, jako jsou třešně a ostružiny.
  • Vyhněte se všemu příliš tříslovitému.

Jaká vína vyzkoušet?

  • Côtes du Rhône (Grenache)
  • Pinot Noir
  • Zinfandel
  • Shiraz
  • Barolo

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X