Tisk článku

Houbové polévky

Jakmile nastane sezóna hub, je třeba zavzpomínat na osvědčené recepty z hub nebo si včas připravit na vyzkoušení recepty nové. Z hub se dá uvařit ledacos, kromě klasické smaženice to mohou být houby zapékané, dušené, smažené, nádivky a náplně či různé pikantní chuťovky. Neměli bychom v přehršli houbových receptů zapomenout na houbové polévky. Dají se připravit rovněž na řadu způsobů a výhodou je i to, že většinou nepotřebujeme příliš velký úlovek, ale stačí několik vhodných kusů a máme houbovou polévku.

Houbové polévky

Houby na houbovou polévku

Na polévku používáme měkčí druhy hub. Pokud kupujeme žampiony nebo hlívu ústřičnou v obchodě, tak je můžeme použít bez obav, dbáme pouze na přiměřenou kvalitu. Pokud se jedná o vlastní sběr lesních hub, tak si do kuchyně nosíme jen houby, které bezpečně známe a není snad třeba připomínat, že musí jít o houby jedlé. Tyto houby také nesmí být červivé nebo zasažené plísní či hnilobou. Pěkné a zdravé lesní houby při správné přípravě poskytnou velmi lahodnou polévku.

Druhy houbových polévek

Jenom dochutit houbami můžeme téměř jakoukoliv polévku, trocha hub dodá vůni a chuť především masovým, zeleninovým nebo luštěninovým polévkám. Pokud však houby mají tvořit základ polévky, pak máme na výběr z těchto druhů polévek :

  • mléčné a smetanové polévky
  • gulášové polévky
  • bramborové polévky
  • zeleninové polévky
  • vaječné polévky

Houbová polévka se smetanou

Jde o velmi oblíbenou polévku. Připravuje se vcelku jednoduše. Do osolené vody dáme vařit očištěné a nadrobno pokrájené houby, podle chuti lze přidat i kmín. Vhodné jsou všechny světlejší druhy, jako jsou hřiby, lišky, klouzky, některé jedlé holubinky, podzimní čirůvky a žampiony. Přidat můžeme trochu brambor nakrájených na kostky, květák, kořenovou zeleninu nebo jenom celer a cibuli. Jakmile jsou všechny suroviny měkké zahustíme polévku hladkou moukou rozmíchanou v mléce nebo vodě a krátce povaříme. Nakonec přidáme smetanu a má-li být polévka sytější, tak vejce. Houbová polévka se smetanou se většinou dochucuje octem na sladkokyselou chuť.

Houbová gulášová polévka

Houbová polévka na způsob gulášové polévky se dá připravit s velmi pikantní chutí a dokáže zcela nahradit masovou polévku. Základem jsou řádně očištěné a pokrájené houby. Hodí se opět spíše měkčí houby všech druhů. Mohou to být nejen různé druhy hřibů, ale i křemenáče, kozáci, jedlé holubinky, zvlášť chutná muchomůrka růžová, zvaná "masák", žampiony i podzimní čirůvky nebo václavky. Základ gulášové polévky okořeníme mletou sladkou paprikou, pepřem nebo špetkou chilli, můžeme přidat i kmín. Houby můžeme doplnit brambory a poměrně pestře i zeleninou. Kromě cibule a česneku, které ke gulášové polévce samozřejmě patří, to mohou být, rajčata, papriky, květák, kapusta nebo zelí, kořenová zelenina, cuketa a případně další zelenina, kterou máme k dispozici. Gulášovou polévku zahušťujeme zlatavou jíškou, kterou necháme provařit. Dochutíme kořením a majoránkou, místo vajíčka se hodí spíše kousek uzeniny. I gulášovou polévku můžeme doplnit smetanou, kterou přidáváme přímo do polévky nebo jenom do talíře.

Houbová polévka s brambory

U houbové polévky s brambory předpokládáme větší podíl brambor než v předcházejících polévkách. Z hub můžeme použít všechny dostupné jedlé druhy. Vše ještě doplňujeme různou zeleninou. Tyto polévky zahušťujeme jíškou nebo je můžeme také připravit tak, že brambory uvaříme zvlášť, rozmícháme na kaši a ta tvoří zahuštění. Polévka je pak velmi jemná a zařazujeme ji mezi krémové polévky. Bramborovou polévku můžeme dochutit majoránkou, ale mnohem vhodnější jsou zeleně natě.

Houbová polévka s vejci

Houbovou polévku s vejci můžeme uvařit z mléka nebo vody a smetany a světlé jíšky nebo jenom záklechtky z mouky. Mělo by v ní být dost hub světlejších druhů a vejce se přidávají v množství alespoň jednoho kusu na osobu. Do uvařené a ještě horké polévky je vpouštíme celá a necháme je ztuhnout. Polévku doplňujeme sladkou nebo zakysanou smetanou a můžeme ji také dochutit octem, jinak většinou přidáváme jen sekanou pažitku nebo petrželku.

Zavářka do houbové polévky

Do houbových polévek můžeme použít většinu obvyklých druhů zavářky. Mohou to být nudle nebo jiné drobné těstoviny, noky nebo drobné nočky, krupky nebo jenom hrubá krupice. Z předem podušených hub můžeme udělat i knedlíčky do polévky. Houby velmi drobně nasekáme a pak s přidáním vejce, strouhanky a koření vytvarujeme knedlíčky, které vaříme asi 5 minut.
 





Příspěvky ke článku: Houbové polévky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky