Tisk

Muškátový květ

Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má palčivou kořennou chuť a ostřejší vůni. Jemný prášek se přidává jen ve špetkách do bílých polévek a omáček. Kromě toho se s ním ochucují polévkové noky či jiné zavářky, nádivky, a některá kořeněná těsta. 


Další pojmy slovníku:

  • Černý kořen

    Původ černého kořene je v Evropě, konkrétně ve Středozemí. Má i další, poněkud zvláštní název, hadí mord. Patří mezi lahůdkové zeleniny, protože...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...

  • Ančovičky

    S pojmem ančovičky se občas setkáváme ve starších receptech. Toto pojmenování pochází od baskických rybářů. Týká se malých rybek o velikosti cca 15...

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Ovesné vločky

    Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a...

Recepty s "Muškátový květ":

  • Noky se sýrem a strouhankou

    Rozšlehané vejce smícháme se strouhaným sýrem a zahustíme strouhankou. Osolíme a okořeníme muškátovým květem. Přes haluškový cedník nebo obrácené...

  • Velikonoční nádivka z housek

    Pečivo nakrájíme na plátky nebo kostičky a necháme je provlhnout rozmočit v mléce rozmíchaném s vejci. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli...

  • Játrová polévka s nočky

    Na másle podusíme cibuli, až je sklovitá, na ni dáme na tenké plátky pokrájená játra a stejně pokrájené rohlíky. Oboje osmažíme a mírně podlité...

  • Cibulačka s krupicovými noky

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozebereme ji na kroužky. Rozehřejeme máslo a cibuli na něm zlehka osmahneme do zrůžovění. Pak ji zalijeme...

  • Zapečená bramborová kaše

    Oloupané brambory uvaříme doměkka, scedíme, přelijeme horkým mlékem a umícháme hustší kaši. Přitom do ní zašleháme máslo, okořeníme špetkou...



Nové příspěvky