Tisk článku

Zapékané houby

Z houbařského úlovku, který si z lesa přineseme, se nemusí vždy udělat jen tradiční houbová smaženice s vejci, která ne každému chutná a která je bohužel poměrně špatně stravitelná. Vhodnou úpravou, na kterou je možné si najít dlouhou řadu receptů, jsou zapékané houby s další surovinou. Tou mohou být brambory, těstoviny, rýže, pečivo i luštěniny a k tomu zelenina, uzenina, maso, sýry a vejce. Stačí si jen vybrat podle chuti nebo podle možností a dodržet hlavní zásady přípravy hub.

Zapékané houby

Příprava hub

Zdravé houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme. Ještě než se začnou dusit, tak je přiměřeně osolíme, lépe pak pustí vodu. Dusíme je jen při mírné teplotě, aby se houby nepřichytávaly. Z tohoto důvodu je také vhodné pod ně přidat trochu tuku a podle receptu je někdy už můžeme dusit s nakrájenou cibulkou. Podle druhu a velikosti plátků houby dusíme asi 20-30 minut, všechna voda v nich obsažená by měla být vydušena. Takto připravené houby můžeme ještě podle chuti okořenit a pak je zapracujeme do směsi k zapékání.

Zapékané houby s brambory

Brambory na zapékání uvaříme předem ve slupce, zchladlé oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostky a buď je do tukem vymazaného pekáčku skládáme ve vrstvách nebo vše smícháme a zapékáme jako směs. Kromě podušených hub se do směsi s brambory hodí měkká uzenina, zbytky pečeného masa, cibule a česnek, zelené natě, různá podušená nebo syrová zelenina a sýry. Směs k zapékání můžeme zalévat rozšlehanými vejci, velmi dobrá je kysaná smetana, ale může to být i uvařená a ochucená bešamelová omáčka. Strouhaným sýrem je možné nakonec směs posypat. Zapékáme asi 20 minut, až povrch zezlátne.

Zapékané houby s těstovinami

Těstoviny uvaříme předem v osolené vodě a směs pak upravujeme podobně jako klasické šunkové flíčky. Dušené houby v tomto případě doplňují nebo úplně nahrazují maso. Promíchanou a dochucenou směs vložíme do pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci a upečeme. Tuto směs je možné různě měnit tím, že přidáváme různou zeleninu, jemnou nebo ostřejší uzeninu, sýry. Kromě toho můžeme různě kořenit a použít i kečup nebo rajský protlak.

Zapékané houby s rýží

Připravují se podobně jako rizoto z dušené rýže, dušených hub a dalších surovin. Těmi může být maso, které je už tepelně upravené, sýry a vejce. Přidávaná zelenina může být syrová nebo podle potřeby předem povařená nebo podušená.

Zapékané houby s pečivem

Do této skupiny patří různé hubníky, houbovce a houbovníky. Jednoduchý by však byl název houbová žemlovka, protože její přípravě se to nejvíce podobá. Potřebujeme přiměřené množství staršího pečiva, a to mohou být housky, rohlíky i chlebíčková veka. Dále potřebujeme dušené houby, další suroviny, které budeme přidávat, sůl, koření podle chuti a vejce. Přísady mohou být podobné, jako u jiných zapékaných jídel s houbami, to znamená maso, zejména pak uzené maso, uzenina, sýry a zelenina. Toto jídlo se neobejde bez vajec. Zapékané houby s pečivem je lepší připravovat jako nákyp, to znamená, že do mlékem nebo vývarem zvlhčených plátků housek, přidáme jen žloutky, další přísady a do promíchané směsi zapracujeme tuhý sníh z bílků. Ihned dáme péct do předehřáté trouby, aby sníh neklesl a pečeme dozlatova. Nákyp je nadýchanější než z celých vajec, není však nutné takto postupovat vždy, stačí s provlhlým pečivem promíchat celá vejce.

Zapékané houby s luštěninami

I když tato jídla možná nemají až takovou tradici, jako třeba hubníky nebo jiná zapékaná jídla, přesto jsou velice chutná. K zapékání se nejvíce hodí hrách nebo cizrna a fazole. Uvařené luštěniny se buď vrství nebo jen jednoduše smíchají s podušenými houbami a dalšími surovinami a potom se zapečou. Luštěniny už není nutné zalévat vejci nebo omáčkou k zapékání, aby se spojily. Zcela postačí, když je trochu pokapeme kysanou smetanou, jogurtem, kečupem nebo trochu sytější slaninou a to spíše jen pro chuť. Zapékáme jen krátce, aby se příliš nevysušily. Podáváme je se zeleninovými saláty.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané houby

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...