Tisk článku

Velikonoce za dveřmi

Rok se opět sešel s rokem a blíží se velikonoční svátky. Jako každé svátky, také tyto se projeví zvýšenou náročností v kuchyni, i když se dnes již tak úplně nedodržují dané tradice a příprava jídel je lehčí a zdravější. Přesto se neobejdeme bez velikonočního pečení pečiva nebo cukroví a slavnostních řezů nebo dortů. Nemálo důležité jsou také různá velikonoční jídla trochu slavnostnějšího rázu a různé mlsky a chuťovky pro návštěvu nebo koledníky. Poslední činností v kuchyni je praktické zpracování vykoledovaných vajíček.

Velikonoce za dveřmi

Velikonoční pečení

Tradičním pečivem velikonoc jsou kulaté bochníčky mazanců, pečené především z kynutého těsta, případně i z jiných druhů těst. Místo mazanců se někdy pečou splétané velikonoční věnce plněné různými náplněmi. Další hezkou tradicí jsou beránci pečení ve speciálních formách. K těmto třem druhům pak ještě určitě přibude cukroví a drobné zákusky, které pečeme spíše podle vlastní obliby než podle tradic.

Velikonoční slavnostní řezy

Pracné cukroví a zákusky můžeme nahradit dorty nebo některými krémovými řezy, které se hodí pro slavnostnější příležitosti, tedy i pro velikonoce. Na vhodné řezy existuje velký výběr receptů a to jak na řezy pouze s krémem, tak i na řezy, kde je navíc použito i ovoce. Krém do těchto řezů volíme spíše lehčí z nastaveného másla, tvarohu nebo pudinku, Záležet si dáme na konečné ozdobě, kde můžeme použít šlehačku, kousky ovoce, čokoládu nebo ořechy.

Velikonoční jídlo

Ve svátečních velikonočních dnech se vaří i trochu svátečnější jídla než obvykle. Kdysi bývalo pro tyto svátky vyhrazeno maso z mladých zvířat, především kůzlečí, jehněčí a telecí. To už dnes není tak snadno dostupné, ale vyhovujícím způsobem je nahrazuje drůbeží maso, především kuřecí nebo krůtí. Vyloučeny nejsou ani pokrmy z ryb a pak naše domácí vepřové, pokud vybereme libovější druh. Úprava masa může být různá, od rychlé minutkové, na kterou ovšem potřebujeme ty nejkvalitnější části masa, až po pečení, dušení nebo zapékání. Všechna jídla můžeme ještě doplnit dalšími přísadami, které pokrm zpestří jak chuťově, tak barevně. O velikonocích se také hodí použít nádivky, kterými maso buď plníme nebo ji pečeme zvlášť. Přílohu k velikonočním jídlům většinou tvoří různě upravené brambory se zeleninovými saláty z čerstvé zeleniny. Velikonoce jsou sezónou hlávkového salátu, proto by tento salát měl mít přednost.

Velikonoční mlsky

Do této kategorie můžeme zahrnout v první řadě sladké dezerty. Pokud nechceme vzácný čas věnovat pečení, pak cukroví nebo zákusky dobře nahradíme nepečenými dezerty. Kromě úspory času u nich vhodně volenými surovinami uspoříme i nežádoucí kalorie. Pro přípravu dezertů využijeme tvaroh, jogurty, čerstvé nebo kompotované ovoce a trochu šlehačky. Drobné přísady jako oříšky, čokoládu nebo kakao, pak už volíme podle chuti.

Velikonoční chuťovky

Bez obložených chlebíčků a jednohubek se při přípravě velikonočního pohoštění nelze obejít. Většinou je ještě doplňujeme slanými sušenkami bez plnění i těmi, které lze plnit a dalšími slanými dobrotami, které mívají specifickou chuť podle použitých surovin. Snad právě proto jim souhrnně říkáme chuťovky. Uvítají je rodinní příslušníci, návštěvníci i koledníci.

Velikonoční koleda

Pro koledníky připravíme obarvená nebo jinak ozdobená vajíčka a menší pohoštění. Zbylá vajíčka a vajíčka našimi rodinnými příslušníky vykoledovaná je třeba nějak prakticky zpracovat. Protože se jedná o vejce vařená, tak z nich připravujeme především pomazánky, do kterých přidáme další vhodné přísady. Další variantou jsou vaječné saláty. Chceme-li si dát trochu více práce, můžeme připravit i vejce plněná. Velmi praktické je jejich využití do polévky nebo omáčky.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoce za dveřmi

Vložit nový příspěvek
tradice Autor: sarkiska, vloženo 01.04.2011
OdpovědětNa velikonoce děláme určitě nádivku, pečeme zajíčka a z vajíček děláme vajíčkovou pomazánku - ta musí být, protože jí má manžel jako tu správnou tradici. Nastrouháme vykoledovaná vejce, přidáme jogurtovou majolku Yofresh Hellmanns, strouhanou okurku, malou pokrájenou cibulku a trošku muškátového oříšku.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...