Recept: Koláčové kraslice

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru
  • asi 2,5 dl mléka
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • koláčová nádivka.

Postup receptu

  1. Z droždí se lžičkou cukru, trochy mouky a teplého mléka připravíme kvásek
  2. Po jeho vzejití jej vlijeme do prosáté mouky připravené v míse, přidáme teplé mléko, sůl a olej a propracujeme těsto
  3. Zpracované těsto posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě
  4. Připravíme si šablonku z tvrdého papíru nebo silné umělohmotné fólie ve tvaru vejce a v požadované velikosti
  5. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme na plát a podle šablony vykrajujeme rádlem nebo ostrým nožem jednotlivé tvary
  6. Okrojky vyválíme na tenké válečky a těmi ovineme vykrájená vejce po obvodu
  7. Koláče dáme na vymazaný plech a poklademe obvyklou koláčovou náplní
  8. Může být maková, tvarohová, povidlová, ořechová
  9. Zdobíme mandlemi, ořechy, rozinkami, odlišným druhem náplně nebo ovocem tak, aby koláčky připomínaly kraslice
  10. Necháme chvíli dokynout, pak potřeme okraje rozšlehaným vejcem a upečeme

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 14 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *