Sladké velikonoční pečení v tradiční podobě

Velikonočním svátkům by určitě mnoho chybělo, kdyby se neupeklo něco dobrého. Druhy pečiva nebo cukroví vybíráme podle obliby tak, aby byli strávníci potěšeni, ale aby nebylo třeba strávit v kuchyni více času než je nezbytně nutné. K velikonoční tradici patří mazance a věnce, různé pečivo, beránek a drobné cukroví.

1. Velikonoční beránek z piškotového těsta

Na každém českém slavnostně vyzdobeném velikonočním stole nesmí chybět krásně nadýchaný pocukrovaný beránek z piškotového těsta, jde o tradiční recept.

INGREDIENCE :

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vejce vyklepneme do šlehače a vyšleháme do nadýchané pěny.
  3. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty.
  4. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
  5. Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi.
  6. Promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem a posypali polohrubou moukou.
  7. Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
  8. Vytáhneme formu ven z trouby.
  9. Necháme úplně vychladnout, poté opatrně vyklopíme.
 TIP : Beránka můžete polít polevou z čokolády, citronovou polevou, posypat moučkovým cukrem nebo jej jen ozdobit mašlí kolem krku. Pro dokonalou velikonoční atmosféru můžete beránka naaranžovat na velikonočním ubrusu a obklopit velikonočními dekoracemi. 

Velikonoční beránek z piškotového těsta

zdroj : olzatex.cz

2. Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

Velikonoční mazance se pečou zásadně z kynutého těsta. Těsto bývá tučnější než obyčejné kynuté těsto, potom jsou mazance vláčnější a vypečené až do zlatohnědé kůrky.

Pro milovníky zdravější a odlehčenější formy zde máme recept s přidáním celozrnné mouky.

INGREDIENCE :

  • 500 g mouky (50 % hrubá a 50 % celozrnná pšeničná nebo špaldová)
  • 3 lžíce mouky na kvásek (jakákoli pšeničná)
  • 42 g čerstvého nebo 14 g sušeného droždí
  • 200 ml vlažného plnotučného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3/4 lžičky soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • velká špetka muškátového oříšku
  • velká špetka mletého anýzu
  • 100 g hrozinek (namočených přes noc v rumu)
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
  • 150 g měkkého másla
  • 1 bílek na potření

POSTUP :

  1. Do zadělávací mísy dáme vlažné mléko, droždí, lžíci cukru, tři lžíce mouky, směs promícháme a necháme kvásek vzejít přibližně tak 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme a prosejeme zbylou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, anýz, muškátový oříšek, sůl.
  3. Ke kvásku přidáme žloutky, směs mouky a začneme ručně nebo pomocí robotu hníst dokud nebude směs propojená.
  4. Pak přidáme hrozinky a opět hněteme.
  5. Na závěr vpracujeme změklé máslo.
  6. Nyní je už jen třeba důkladně hníst, aby těsto bylo zcela hladké.
  7. Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 2 hodiny.
  8. Během této doby těsto dvakrát až třikrát protáhněte rukou.
  9. Rozehřejeme troubu na 200 °C.
  10. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vytvarujte pěkné symetrické bochánky a na plechu vyloženým pečícím papírem je necháme přikryté utěrkou ještě asi 30 minut kynout.
  11. Vykynuté mazance potřeme bílkem, posypeme nasekanými mandlemi.
  12. Pečme přikryté alobalem prvních 10 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 40 minut, na posledních 10 minut sundáme z mazanců alobal.
  13. Zda je mazanec propečený poznáme tak, že špejle po zapíchnutí do středu a vytažení, zůstane čistá.

Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

zdroj : jezteslaskou.cz

Pokud zastáváte tradiční recepty určitě můžete vyzkoušet mazanec tvarohový, se sušeným ovocem nebo také mandlový.

3. Velikonoční tvarohové řezy

Tyto úžasně snadné a rychlé řezy s tvarohem Vám pochválí určitě každá návštěva. Řezy podávejte dobře vychlazené. Povrch řezů můžete polít čokoládovou polevou.

INGREDIENCE :

na těsto pro 1 plech

  • 8 lžic cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku do perníku
  • 7 vajec

na krém :

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 smetana na šlehání
  • 3-4 lžíce medu
  • ½ kostky másla

POSTUP :

  1. Vajíčka vyšleháme do pěny, přidáme postupně cukr, olej, kakao a opět vyšleháme.
  2. Nakonec pomalu vmícháme mouku s kypřícím práškem.
  3. Těsto rozlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4.  Pečme v předehřáté troubě na 180°C cca 7-8 minut.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Připravíme  si krém.
  7. Našlehanou smetanu smícháme s tvarohem a změklým máslem.
  8. Přidáme med a vyšleháme dohladka.
  9. Upečený a vychlazený korpus rozkrojíme na dvě části.
  10. Jednu polovinu potřeme krémem a přikryjte druhou.
  11. Ozdobte moučkovým cukrem nebo potřeme čokoládovou polevou s hoblinkami čokolády.
  12. Rozkrájíme na menší řezy.

Velikonoční tvarohové řezy

zdroj : bozskerecepty.sk

Proč je tvaroh tak výjimečný a proč bychom ho měli pravidelně zařazovat do jídelníčku ?

Je poměrně lehce stravitelný, obsahuje řadu cenných látek – plnohodnotné bílkoviny, minerální látky, vitaminy. Má nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou hodnotu nutriční. a navíc má i vysokou sytící schopnost.

Malí koledníci určitě nepohrdnout sladkým pohoštěním, ale ty dospělé určitě potěšíme i něčím ostřejším v podobě pikantního guláše, či nějakou tradiční nádivkou s uzeným masem. K tomu všemu určitě nějaký vhodný destilát či domácí likér.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *