Sladké velikonoční pečení v tradiční podobě

Velikonočním svátkům by určitě mnoho chybělo, kdyby se neupeklo něco dobrého. Druhy pečiva nebo cukroví vybíráme podle obliby tak, aby byli strávníci potěšeni, ale aby nebylo třeba strávit v kuchyni více času než je nezbytně nutné. K velikonoční tradici patří mazance a věnce, různé pečivo, beránek a drobné cukroví.

1. Velikonoční beránek z piškotového těsta

Na každém českém slavnostně vyzdobeném velikonočním stole nesmí chybět krásně nadýchaný pocukrovaný beránek z piškotového těsta, jde o tradiční recept.

INGREDIENCE :

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vejce vyklepneme do šlehače a vyšleháme do nadýchané pěny.
  3. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty.
  4. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
  5. Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi.
  6. Promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem a posypali polohrubou moukou.
  7. Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
  8. Vytáhneme formu ven z trouby.
  9. Necháme úplně vychladnout, poté opatrně vyklopíme.
 TIP : Beránka můžete polít polevou z čokolády, citronovou polevou, posypat moučkovým cukrem nebo jej jen ozdobit mašlí kolem krku. Pro dokonalou velikonoční atmosféru můžete beránka naaranžovat na velikonočním ubrusu a obklopit velikonočními dekoracemi. 

Velikonoční beránek z piškotového těsta

zdroj : olzatex.cz

2. Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

Velikonoční mazance se pečou zásadně z kynutého těsta. Těsto bývá tučnější než obyčejné kynuté těsto, potom jsou mazance vláčnější a vypečené až do zlatohnědé kůrky.

Pro milovníky zdravější a odlehčenější formy zde máme recept s přidáním celozrnné mouky.

INGREDIENCE :

  • 500 g mouky (50 % hrubá a 50 % celozrnná pšeničná nebo špaldová)
  • 3 lžíce mouky na kvásek (jakákoli pšeničná)
  • 42 g čerstvého nebo 14 g sušeného droždí
  • 200 ml vlažného plnotučného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3/4 lžičky soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • velká špetka muškátového oříšku
  • velká špetka mletého anýzu
  • 100 g hrozinek (namočených přes noc v rumu)
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
  • 150 g měkkého másla
  • 1 bílek na potření

POSTUP :

  1. Do zadělávací mísy dáme vlažné mléko, droždí, lžíci cukru, tři lžíce mouky, směs promícháme a necháme kvásek vzejít přibližně tak 20 minut.
  2. Mezitím si připravíme a prosejeme zbylou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, anýz, muškátový oříšek, sůl.
  3. Ke kvásku přidáme žloutky, směs mouky a začneme ručně nebo pomocí robotu hníst dokud nebude směs propojená.
  4. Pak přidáme hrozinky a opět hněteme.
  5. Na závěr vpracujeme změklé máslo.
  6. Nyní je už jen třeba důkladně hníst, aby těsto bylo zcela hladké.
  7. Těsto poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 2 hodiny.
  8. Během této doby těsto dvakrát až třikrát protáhněte rukou.
  9. Rozehřejeme troubu na 200 °C.
  10. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého vytvarujte pěkné symetrické bochánky a na plechu vyloženým pečícím papírem je necháme přikryté utěrkou ještě asi 30 minut kynout.
  11. Vykynuté mazance potřeme bílkem, posypeme nasekanými mandlemi.
  12. Pečme přikryté alobalem prvních 10 minut při 200 °C, pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 40 minut, na posledních 10 minut sundáme z mazanců alobal.
  13. Zda je mazanec propečený poznáme tak, že špejle po zapíchnutí do středu a vytažení, zůstane čistá.

Velikonoční mazanec z celozrnné mouky

zdroj : jezteslaskou.cz

Pokud zastáváte tradiční recepty určitě můžete vyzkoušet mazanec tvarohový, se sušeným ovocem nebo také mandlový.

3. Velikonoční tvarohové řezy

Tyto úžasně snadné a rychlé řezy s tvarohem Vám pochválí určitě každá návštěva. Řezy podávejte dobře vychlazené. Povrch řezů můžete polít čokoládovou polevou.

Zkuste tyto recepty

Velikonoční věnec

Velikonoční vanilkové věnečky

Velikonoční špenátová nádivka

Velikonoční plněná veka

INGREDIENCE :

na těsto pro 1 plech

  • 8 lžic cukru krupice
  • 1 lžíce kakaa
  • 10 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku do perníku
  • 7 vajec

na krém :

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 smetana na šlehání
  • 3-4 lžíce medu
  • ½ kostky másla

POSTUP :

  1. Vajíčka vyšleháme do pěny, přidáme postupně cukr, olej, kakao a opět vyšleháme.
  2. Nakonec pomalu vmícháme mouku s kypřícím práškem.
  3. Těsto rozlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4.  Pečme v předehřáté troubě na 180°C cca 7-8 minut.
  5. Necháme vychladnout.
  6. Připravíme  si krém.
  7. Našlehanou smetanu smícháme s tvarohem a změklým máslem.
  8. Přidáme med a vyšleháme dohladka.
  9. Upečený a vychlazený korpus rozkrojíme na dvě části.
  10. Jednu polovinu potřeme krémem a přikryjte druhou.
  11. Ozdobte moučkovým cukrem nebo potřeme čokoládovou polevou s hoblinkami čokolády.
  12. Rozkrájíme na menší řezy.

Velikonoční tvarohové řezy

zdroj : bozskerecepty.sk

Proč je tvaroh tak výjimečný a proč bychom ho měli pravidelně zařazovat do jídelníčku ?

Je poměrně lehce stravitelný, obsahuje řadu cenných látek – plnohodnotné bílkoviny, minerální látky, vitaminy. Má nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou hodnotu nutriční. a navíc má i vysokou sytící schopnost.

Malí koledníci určitě nepohrdnout sladkým pohoštěním, ale ty dospělé určitě potěšíme i něčím ostřejším v podobě pikantního guláše, či nějakou tradiční nádivkou s uzeným masem. K tomu všemu určitě nějaký vhodný destilát či domácí likér.

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 4 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *