Tisk článku

Saláty ze zeleniny

Saláty ze zeleniny připravujeme pro osvěžení a upevnění zdraví po celý rok. Od jara do podzimu však můžeme ve velké míře využít zeleninu čerstvou. Zeleninové saláty podáváme jako přílohu k masovým pokrmům, k nejrůznějším zapečeným jídlům a k jídlům z těstovin nebo rýže. Můžeme je podávat i jako přesnídávky nebo s doplňky jako lehkou večeři.

Saláty ze zeleniny

Příprava pro saláty ze zeleniny

Používáme jen zdravou a dobře vyzrálou zeleninu. Zeleninu dobře očistíme a nakrájíme na plátky nebo kostičky, případně nastrouháme. Krájíme vždy nerezovým nožem, abychom omezili ztrátu vitamínu C. Pokud používáme mraženou zeleninu, necháme ji předem trochu rozmrazit a mírně ji povaříme. Předem povaříme i některé jiné druhy zeleniny jako květák, kapustu, někdy i zelí. Konzervovanou zeleninu necháme okapat. Mísu, do které budeme vkládat jednotlivé suroviny můžeme předem vytřít prolisovaným česnekem. Připravené suroviny dobře promícháme a salát necháme proležet a vychladit. Celkovou chuť salátu upravíme dobře zvolenou zálivkou.

Základy pro saláty ze zeleniny

Základem salátů může být hlávkový salát se svou vynikající odrůdou ledového salátu, okurky, rajčata papriky, cukety, květák doplněné o menší podíl ostatních druhů zeleniny. Nebo salát připravíme z co nejpestřejší směsi zeleniny, kterou můžeme podle potřeby doplnit i zeleninou mraženou nebo sterilovanou. Takto používáme například hrášek, kukuřici, zeleninové směsi. Do salátu samozřejmě patří cibule nebo česnek a zvlášť vhodné je používání zelených natí jako petrželky, pažitky, kopru nebo řeřichy. Řeřichu si v zimním období lehce vypěstujeme sami.

Doplňky pro saláty ze zeleniny

Sytosti a pestrosti zeleninových salátů můžeme docílit tím, že k vysokému podílu zeleniny přidáme některé doplňky. Může to být nadrobno nakrájené vařené nebo pečené maso, šunka nebo jiná uzenina, vařené vejce nakrájené na plátky nebo kostičky, sýr strouhaný nebo rozdrobený nebo dušené houby. Takto připravený salát nám s pečivem poslouží jako lehká a zdravá večeře. Předem připravený, proležený a vychlazený salát můžeme doplnit masovou minutkou z vepřového, kuřecího nebo rybího masa. Maso nakrájené na nudličky prudce opečeme na tuku, osolíme, okořeníme a vmícháme do salátu. Ihned podáváme.

Zálivky pro saláty ze zeleniny

Nejjednodušší zálivkou neboli dresinkem je zálivka z trochy oleje, vody, octa nebo citronové šťávy, soli, trochy cukru a koření. Olej v tomto případě je nejlepší olivový, ještě lepší panenský (lisovaný za studena) nebo alespoň slunečnicový. Místo vody a oleje však můžeme připravovat zálivku i z bílého jogurtu, zakysané smetany, sladké smetany nebo lehké majonézy. Specialitou například na hlávkový salát je na kostičky nakrájená a rozškvařená slanina. Trocha tuku, ať již z oleje nebo olejové majonézy, je v zálivce důležitá pro správné využití vitamínu A. Základní zálivky můžeme ještě doplňovat například kečupem nebo rajskou šťávou. Koření do zálivky volíme podle vlastní chuti, ale rozhodně se nevyhýbáme pikantní chuti.

Přílohy pro saláty ze zeleniny

Pokud salát nepodáváme jako přílohu k jiným pokrmům, podáváme je buď zcela samostatně nebo s plátkem celozrnného chleba, jiným chlebem nebo bílým pečivem.

Saláty ze zeleniny - tři dobré rady

  1. Bílé zeleniny jako je například celer, ředkev nebo přidávaná jablka vhazujeme při přípravě do mírně okyselené vody, aby zůstaly bílé a nezhnědly.
  2. Zálivku na salát důkladně promícháme tak, že všechny ingredience vložíme do malé skleničky se šroubovacím víčkem a protřepeme.
  3. Křehké listy hlávkového salátu promícháme se zálivkou až před podáváním. Jinak vadnou, ztrácejí na křehkosti a pěkném vzhledu.

 





Příspěvky ke článku: Saláty ze zeleniny

Vložit nový příspěvek
Skvělý salát na léto Autor: Adélka, vloženo 18.08.2009
OdpovědětSaláty s eu nás dělají každý týden v létě. je to skvělý oběd i večeře a halvně zdravá a lehká:) se salátem se dá dělat sposta věcí a nakombinovat si to jak chcete s čímkoliv.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...