Tisk

Bramborové hranolky

Bramborové hranolky si můžeme připravit doma nebo je koupit jako polotovar. Na hranolky nejsou vhodné nové brambory, protože mají vyšší obsah vody. Z běžných brambor vybíráme spíše olejnaté brambory používané na bramborový salát. Nakrájené hranolky ze škrobnatých brambor se doporučuje nechat máčet asi 10 minut ve studené vodě, aby se část škrobu vyplavila, pak se smaží okapané a osušené v utěrce v horkém oleji ze všech stran. Hranolky je možné také péct v horké troubě, takto připravené jsou zdravější než smažené. Hranolky se podávají hlavně k minutkovým jídlům. 


Další pojmy slovníku:

  • Bazalka

    Bazalka je jednoletá rostlina původem z Indie. Její aromatické listy mají příjemnou vůni a používá se jako kořenící bylinka. Čerstvé listy se vůní...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

Recepty s "Bramborové hranolky":

  • Oříškový dort

    Žloutky smícháme s polovinou cukru, přidáme vařící vodu a šleháme metlou na hustou pěnu. Pak ušleháme tuhý sníh, přidáme k tomu druhou polovinu...

  • Grilované havajské kuřecí čtvrtky

    Kuřecí čtvrtky očistíme, můžeme i částečně vykostit. Vložíme do marinády, kterou připravíme smícháním všech uvedených surovin. Necháme proležet...

  • Kapustový nákyp s pohankou

    Pohanku zalijeme dvojnásobným množstvím vody a necháme ji nabobtnat. Očištěnou kapustu nakrájíme nadrobno a krátce ji podusíme podlitou trochou...

  • Krůtí prsa plněná špenátem

    Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme zmrazený špenát. Podusíme jej doměkka, vodu co nejvíce vydusíme. Podušený špenát...

  • Skopový guláš

    Slaninu pokrájíme na drobné kostečky, vyškvaříme, podusíme na ni nakrájenou zeleninu a cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Osolíme a dusíme...



Nové příspěvky