Recept: Velikonoční vanilkové věnečky

Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • Těsto :1/2 l vody
  • špetka soli
  • 10 dkg másla
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu. Vanilkový krém: 1 l mléka
  • 4 vanilkové pudinkové prášky
  • 20 dkg moučkového cukru. 20 dkg másla. Citronová poleva: 15 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy.

Postup receptu

  1. Vodu přivedeme k varu, osolíme, vhodíme máslo a mícháme, až se tuk rozpustí
  2. Do prudce vroucí vody sypeme mouku a důkladně mícháme tak dlouho, až je těsto hladké a nechytá se dna ani vařečky
  3. Těsto odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout
  4. Pak do něj jedno po druhém zašleháváme vejce
  5. Těstem naplníme zdobicí sáček s velkou špičkou
  6. Na dobře vymazaný plech stříkáme tvary kulatých věnečků
  7. Tvary si můžeme předem naznačit do tuku
  8. Vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 230°C) a nejméně 10 minut troubu neotevíráme
  9. Pak zmírníme teplotu a dopečeme
  10. Upečené věnečky necháme vychladnout, pak je prokrojíme a plníme vanilkovým krémem a zdobíme citronovou polevou
  11. Krém připravíme tak, že z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a pak jej po lžičkách zatřeme do másla
  12. Na polevu třeme cukr s bílkem a citronovou šťávou tak dlouho, až je poleva lesklá a hladká, podle potřeby kápneme horkou vodu
  13. Obměna: Ze stejného těsta můžeme připravit i větrníky nebo banánky, chuť krému a polevy můžeme měnit podle chuti
  14. Z uvedeného množství jsou 2 plechy věnečků, takže recept můžeme i zkrátit na polovinu

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *