Recept: Velikonoční věnec

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce másla (7,5 dkg)
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/4 l mléka
  • 10 dkg rozinek namočených v troše rumu
  • špetka soli
  • žloutek na potření.

Postup receptu

  1. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a 2 lžíce mouky, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek
  2. Na vál prosijeme mouku a cukr, do důlku vyklepneme vejce, nalijeme kvásek, zbytek mléka, vlahý rozpuštěný tuk a lehce osolíme
  3. Rukama propracujeme těsto a zamícháme do něj namočené rozinky
  4. Necháme na teplém místě cca hodinu kynout
  5. Pak těsto rozdělíme na 3 části, ty vyválíme, spleteme do copu, konce spojíme a věnec položíme na tukem vymazaný plech
  6. Upravíme ještě podle potřeby tvar a věnec potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě chvíli kynout
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *