Ty nejlepší recepty na zavařování

 Míváte i v zimě chuť na třešně?

Nehledejte v lese 12 měsíčků a raději se poohlédněte po receptech na zavařování, dokud je čas. Těch nejlepších 7 receptů na zavařování máte před sebou!

Zavařování

Pro správnou konzistenci všech marmelád a džemů potřebujeme vhodný želírovací cukr, pro zavařování zeleniny dobrý nálev.

Želírovací cukry pro marmelády a džemy

Želírovací cukr 1:1: obsahuje ovocný pektin a kyselinu citrónovou, je zcela bez konzervačních látek. Trvanlivost tohoto cukru je cca 24 měsíců. Používáme 1 kg ovoce na 1 kg tohoto cukru.

Želírovací cukr 2:1: obsahuje též pektin, kyselinu citrónovou a také konzervační látky. Trvanlivost cca 24 měsíců. Použijeme 1 kg ovoce na ½ kg cukru.

Želírovací cukr 3:1: obsahuje totéž jako cukry předchozí a navíc je přidán přípravek proti pěnění. Trvanlivost cukru cca 24 měsíců. Použijeme 1,5 kg ovoce na 0,5 kg cukru.

Zavařování třešní a zavařování meruněk

Zavařit si můžeme:

  • dřem
  • marmeládu

V džemu najdeme kousky ovoce nebo dokonce celé plody, jeho konzistence je řidší a tudíž není vhodný například pro plnění cukroví, které se bude teprve péct.

Naopak marmeláda je tužší, neobsahuje žádné plody, poněvadž jsou všechny pečlivě propasírovány, a v teple se nerozteče.

Pro zajímavější a pikantnější chuť můžeme ovoce spolu kombinovat. K třešním jde výborně například rybíz, k meruňkám citron.

K přípravě obou zavařenin potřebujeme:

  • ovoce
  • cukr
  • želírovací cukr

Při zavařování musíme hlavně míchat, míchat, míchat!

 

Zkuste tyto recepty

Zavařování hrušek po našem

Třešňová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1,5 kg vypeckovaných, na drobno nakrájených třešní
  • 1 pomeranč nebo půl hrnku rybízu
  • 500 ml vody
  • 1,5 kg želírovacího cukru
  • (2 lžíce pomerančového likéru)

 

POSTUP

  1. Třešně a nastrouhanou kůru pomeranče vložíme do hrnce. Zalijeme asi půl litrem vody a deset minut provaříme, dokud třešně úplně nezměknou.
  2. Přidáme cukr, mícháme, až se rozpustí, a ještě pět minut povaříme za stálého míchání na mírném plameni.
  3. Do hotové marmelády přidáme likér, promícháme a plníme do sklenic.
  4. Zavíčkujeme a postavíme na 15 minut dnem vzhůru.

Z třešní vyříme výbornou marmeládu.

Meruňkový džem

INGREDIENCE

  • 1 kg meruněk
  • 1 citron
  • 1 kg želírovacího cukru

POSTUP

  1. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Dáme do hrnce a přidáme cukr. Pokryjeme vodou a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu.
  2. Pak teplotu ztlumíme, aby nám džem příliš nebublal a nepěnil a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek.
  3. Džem nalijeme do dobře vymytých a suchých skleniček spolu s plátkem citronu a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak 15 minut.
  4. Uložíme na temném, suchém místě.

 

Meruňkový džem je výborný k snídani.

Zavařování okurek 

INGREDIENCE

  •  8 okurek nakládaček
  • 6 koleček mrkve
  •  pár zrnek pepře
  • lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 100 ml octa
  • Deko
  • 8 stroužků česneku

POSTUP

  1. Okurky omyjeme a zbavíme stopek. Nakládáme velké pokrájené na řezy nebo malé okurky. Přidáváme česnek a kolečka mrkve.
  2. Zalijeme pak sklenice zálivkou z cukru, soli, octa a vody, kterou jsme si připravili ve vedlejším hrnci. Do ní dáme cukr, sůl, ocet a vodu.
  3. Sklenice zavíčkujeme. Zavařujeme je na teplotu 85 stupňů zhruba 20 minut.

Okurky zavařujeme s mrkví, česnekem a třeba i cibulí.

 

Zavařování hub

INGREDIENCE

  • 1kg hub
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3/4 l vody
  • 1/3 l octa
  • bobkový list
  • hořčičné semeno
  • kuličky nového koření a pepře, chilli paprička apod.

 

POSTUP:

  1. Houby pečlivě očistíme, ale nemyjeme. Drobné houby ponecháme vcelku, větší můžeme nakrájet na kostičky nebo silnější plátky.
  2. Nejprve je předvaříme 5 minut v osolené vodě (20g soli na 1 litr vody)
    Do připravených sklenic dáme bobkový list, několik kuliček pepře a nového koření a hořčičné semeno.
  3. Připravíme si sladkokyselý nálev: cukr se solí smícháme s 850 ml vody a 300 ml octa, přivedeme ho k varu a ihned odstavíme.
  4. Houby vložíme do sklenic, zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a sterilujeme 25-30 minut při teplotě vody 100 °C
    Houby necháme 4 týdny uležet v chladnu a temnu.

 Houby zavařujeme s kořením dle chuti, např hřčičným semínkem

Konzervované houby můžete použít třeba v tomto receptu na pečené houby s cuketou.


Zavařování rajčat

INGREDIENCE

  • 1 kg rajčat
  • 1 lžíce soli
  • voda

 

POSTUP

  1. Rajčata omyjeme a zbavíme stopek. Menší plody zavařujeme vcelku. Několikrát je propíchneme jehlou, aby při vaření nepraskly.
  2. Povaříme je v osolené vodě jen asi 4 minuty a vložíme do sklesnic.
  3. Posolíme a dolijeme vroucí vodou po okraj.
  4. Sklenice zavíčkujte a sterilizujte 20 minut při 80 stupních Celsia.
I rajčata lze zavařit na zimu.
foto zdroj: google.com

Zavařená rajčata užijeme například v tomto receptu na úpravu telecího masa.

Tip na závěr: pokud se vám i přes veškerou snahu „podaří“ zavařované ovoce zespoda připálit, dál nemícháme, abychom neroznesli chuť připáleniny po celém hrnci, a opatrně nabereme nepoškozenou ovocnou hmotu a přendáme do čistého hrnce. Takto zbytek hrnce můžeme dál zavařovat.

Zavařeno? Pochlubte se přátelům na facebooku. Je to snadné, stačí zmáčknout modré tlačítko pod textem!

Sdílejte svým přátelům

5 (100%) 12 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *