Tisk článku

Maso s orientální chutí

Pro zpestření stávajícího jídelníčku často vyhledáváme recepty, které by jej trochu ozvláštnily. Jednou z možností jsou recepty, které napodobují orientální jídla arabských nebo asijských zemí. Lze si samozřejmě obstarat originální recepty, ale tam můžeme narazit na některé méně dostupné ingredience a koření. Chutná a zajímavá jídla však uvaříme i při současných podmínkách.

Maso s orientální chutí

Maso pro orientální chuť

V arabských nebo asijských zemích se druhy masa poněkud liší od námi používaných druhů. Nejčastěji se masitá jídla připravují z kuřecího masa, případně ze slepice, dalším v pořadí je jehněčí nebo skopové maso. Velmi málo, někde vůbec ne, se do jídelníčku zahrnuje vepřové maso. Podle zeměpisné polohy a tím nabízejících se možností, se však více či méně používá řada druhů rybího masa a mořských plodů.
V našich podmínkách se můžeme přizpůsobit domácímu trendu a výběr masa podřídit našim možnostem a chutím. Použijeme proto spíše náš domácí sortiment masa a příslušný recept si trochu přizpůsobíme. Místo skopového masa si vybereme vhodné hovězí maso zadní nebo z roštěnce, z vepřového masa to bude kýta, kotleta, případně i plec. Velké možnosti se nabízí při zpracování kuřecího nebo krůtího masa a využít lze i slepice. Rovněž rybí maso z domácích nebo mořských ryb je pro tato jídla vhodné.

Tepelná úprava masa

Pro tato jídla bychom měli volit nejrychlejší úpravu, to znamená rychlé opečení na tuku a okamžité podávání. Pro tyto rychlé úpravy, minutky, potřebujeme však velmi kvalitní maso. Pokud je nemáme, pak lze maso opéci a podle potřeby jen s velmi malým množstvím tekutiny podusit nebo zapéct v troubě. Dušení i zapékání má tu výhodu, že můžeme současně s masem již tepelně upravit i další ingredience.

Ingredience pro orientální chuť

K těmto jídlům přidáváme, stejně jako v zemích původu ,nejrůznější ingredience, mezi které lze zahrnout :

  • zeleninu: Z té je nejvhodnější například pórek, brokolice, květák, hlávkové zelí, mrkev, papriky, rajčata a univerzálně použitelná cuketa a jí podobné patisony nebo dýně. Pokud se opravdu chceme inspirovat orientálními recepty, tak by zelenina měla být jen velmi krátce opečena a podušená tak, aby zůstala křupavá. Množstvím zeleniny by se nemělo šetřit, může činit až dvě třetiny obsahu celého jídla.
  • ovoce: Součástí těchto jídel může být i ovoce, především čerstvé, ale v případě potřeby i kompotované. Z čerstvého ovoce jsou vhodná jablka, hroznové víno, pomeranče nebo mandarinky, kiwi, mango nebo avokádo. Z kompotovaného ovoce používáme nejčastěji ananas nebo kompotované směsi tropického ovoce.
  • rozinky: Rozinky předem namočené ve vodě jsou vhodnou a někdy i charakteristickou přísadou do orientálního jídla.
  • ořechy: Ořechy, piniové oříšky nebo arašídy přidáváme nejčastěji do čínských jídel.
  • jogurt: Zvláště indická jídla bývají často doplňována jogurtem, který slouží jako spojovací složka nebo jako tekutina při mírném dušení. Místo jogurtu lze použít i smetanu.

Orientální koření

Podstatou pro nás orientálních jídel je koření. Některé druhy koření jsou u nás běžné, jiné se používají spíše výjimečně, Mezi běžné patří kromě soli, kde můžeme dát přednost soli mořské, především sladká i pálivá paprika a pepř. Následuje je hřebíček, bobkový list, zázvor a nové koření. Zvláštní chuť však těmto jídlům dodávají speciální druhy koření, jako je kurkuma a kardamom a další specifická koření. Protože tato koření jsou u nás opravdu vzácná, je vhodnější využít při nákupu nabízených orientálních směsí, kde jsou obsažena. U koření je nutné se také zmínit o nepostradatelné sójové omáčce, která v malém množství dodává zvláště asijským jídlům tu správnou chuť.

Přílohy k masu s orientální chutí

K těmto jídlům patří především dušená rýže. I tu si můžeme výrazněji dochutit a doplnit rozinkami, kousky ovoce nebo zeleniny. Místo rýže lze podávat i rychle připravený kuskus nebo některé druhy placek. Někdy se hodí i smažené hranolky. 
 





Příspěvky ke článku: Maso s orientální chutí

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky